2021. Május 08. | Mihály

Guba babák

Seregnyi miniatűr makettből álló kiállítás várja az érdeklődőket az Őrség kapujában - Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is találhatók „Guba babák”.

 

Június folyamán közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást rendez Marozsyné Guba Rózsa babakészítő iparművész az Őrségi Nemzeti Park „kapujában” található Ivánc településen. Guba Rózsa ráadásként a bemutatót saját otthoni galériájában rendezi be egy kivételes adottságú 130 éves autentikus őrségi házban. Ez a kiállítási forma, az ún. „home gallery” jelenleg egyre divatosabb például az USA-ban, mivel lehetőséget ad közvetlen beszélgetésekre, kikapcsolódásokra is a megszokott, rideg kiállítási vagy múzeumi légkörrel szemben, a művész szavait idézve: „Aki szeretné megtekinteni az alkotásaimat, őket egy bejelentkezés után szívesen látom a kiállításon, sőt még egy kemencés pogácsával is meg tudom kínálni egy kivételes hangulatú környezetben.”

 

Marozsyné Guba Rózsa 1951-ben született az Alföldön, 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján, valamint számos “államközi” ajándék részét is képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

 

A kiállított alkotások segítségével szinte megelevenednek előttünk az ismert történelmi figurák, több európai ország talán kevésbé ismert viselete, ruházata és Magyarország népszokásainak sok, mára gyakran elfeledett pillanatai, jelenetei is.


A babakészítő népi iparművész rendkívül fontosnak tartja, hogy a külföldi, nemzetközi bemutatók, kiállítások mellett évente legalább egy alkalommal Magyarországon is megtekinthetők legyenek az alkotásai és ezzel is egy picit hozzájáruljon a hazai turisztikai és kulturális élményekhez.

 

Ivánc és a babakiállítás helyszíne az Őrség népszerű turisztikai és elsődleges Google által ajánlott útvonalán található (mint legelső nemzeti park területén fekvő település, ezért is emlegetik gyakran az „Őrség kapujának”), ha Budapest irányából közelítünk például Őriszentpéter vagy a Pityerszeri Skanzen felé.  

 

A messzebbről érkező és nagyobb „forgatagot” kedvelő látogatóknak a június 28-29-30. hétvégét ajánlják a szervezők, mely időpont egybeesik a méltán nemzetközileg is híres Őrségi Vásárral, amely a következő településen, mindössze 14 kilométerre található a babakiállítástól.

 

Kiegészítő program: 2019. június 29., 15.00 óra - Könyvbemutató és dedikálás a babakiállításon: Tóth Gábor Ákos: Forrásvidék - Olajláz az Őrségben című könyve

 

Helyszín és időpont: Ivánc, 2019. június (A kiállítás nyilvános és ingyenes, 2019. júniusban hétvégenként látogatható, pénteken 14.00-18.00 óráig, szombat–vasárnap pedig 11.00 – 18.00 óráig.

Kövess minket!