2020. Szeptember 30. | Jeromos
Előző

Oline társkeresés...

Következő

Anya, apa, mondj egy mesét!...

Szurkolni jó!

Hevesi Krisztina
Az autó- és motorsport olyan, mint a jó szex – ezért szeretünk szurkolni. Nem tudunk ellenállni az izgalmaknak. Folyamatosan keressük azokat a helyzeteket, amelyekben átélhetjük az adrenalin okozta mámoros érzést, amellyel megnő az önbizalmunk és a kedvünk is jobb lesz, a versenyzés, valamint a szurkolás pedig az egyik legerősebb hangulatjavító tevékenység, akár a jó szex. Különösen igaz ez az autó- és motorsportra. Hevesi Krisztina sport- és szexuálpszichológussal körbejártuk, miért szeretünk drukkolni a pálya mellett.

 

„Az adrenalin okozta bizsergető, energiát adó, „mindenre képes vagyok” érzés mindenki számára ismert és vágyott állapot. A kockáztatásból fakadó, a rendkívüli teljesítmény elérését támogató, a hétköznapjainkon, a megszokott mozzanatainkon túlmutató izgalom egy igen fontos mozgatórugója az életünknek. Ezért keressük azokat a helyzeteket, amelyekben átélhetjük a mámoros pillanatokat, így a versengést és a szexualitást is.

 

Az élményt ugyanakkor nemcsak résztvevőként, de külső szemlélőként is megtapasztaljuk, hiszen nézőként, szurkolóként azonosulunk a szereplőkkel. Különösen igaz ez az autó- és motorsportra, mivel a gép és az ember tökéletes harmóniája lenyűgöző teljesítményre képes, olyan felfoghatatlan sebességre, amibe mi is beleszédülünk, legyen szó kamionversenyről vagy rallyról.

 

Vonzódunk az izgalmas dolgokhoz, azokhoz, amik megmozgatják kissé a központi idegrendszer reakciókészségét, egy egész biokémiai reakcióláncot elindítva a szervezetben. Ez az izgalom egyébként a szexuális reagálás kulcsa is. Nem véletlenül vonnak gyakran párhuzamot a szexualitás és az autók között.

 

Érdekes azonban, hogy más motiválja a férfit és más a nőt egy-egy összecsapás megtekintésére. A nőket az alfahím, a küzdeni tudó férfias erő csábítja a pálya közelébe, míg a férfiakat a teljesítmény, a lóerő. Azonosulnak a kedvenc versenyzővel, akit csodálnak, közel érzik magukat hozzá, számos hasonlóságot, párhuzamot felfedezve a sofőr és saját maguk között. Egyben ez a gyermekkori álom továbbálmodása is, csak már nem a matchbox autók vagy a játék kamionok hozzák lázba őket, hanem a valódi sebesség, a hangok, a dübörgés, a porfelhő.

 

A szurkolás lélektana az azonosulás: együtt sírunk, nevetünk, győzünk kedvencünkkel – sikere esetén örömmámorban úszunk, elérzékenyülünk a meghatottságán. Amikor nyakába akasztják az érmet vagy átveszi a kupát, azt közös diadalként éljük meg, hisz kiszurkoltuk, és egyben jól is választottunk versenyzőt. De a psziché is hálás a küzdelemért: olimpiai versenyek és futballmérkőzések után készítettek felmérést a nemzet, illetve a csapat szurkolói körében, és az eredmény meglepően robosztus lett. A kedvenc versenyző vagy a csapat győzelme az első napokon intenzív, ám hosszabb távon is érzékelhető hangulatjavulást, illetve önbizalom-növekedést jelentett.

 

Természetesen a versenyzőt is spannolja, ha hazai pályán futhat, de a saját szurkolók jelenléte idegenbeli versenyeken is biztonságot, támaszt, bizalom élményt ad. Buzdít, bátorít, otthoni környezetet teremt bárhol a világban. Megtámogatja a versenyző önbizalmát az „itt vagyunk veled” üzenete, hitet tolmácsol felé, és azt, hogy: szeretünk, szurkolunk, bízunk benned!”

 

Hevesi Krisztina szakvéleményét alátámasztják Őry Tamás, a FIA Kamion Európa-bajnokság és Fesztivál főszervezőjének szavai is, aki navigátorként is részt vesz rallykon, minden egyes versenynél átéli ezt az eufóriát. -„Ez az az érzés, amit nem lehet megunni. A pillanatnyi figyelmetlenség, az elkalandozó figyelem súlyos következményekkel járhat, ezért teljes összhangra van szükség, hiszen a pilóta kezében van a végrehajtás, de a navigátor irányít. Tény azonban, hogy ez méginkább emeli a tétet, méginkább csábítóvá teszi a versenyzést a sportolók és a nézők számára egyaránt. Ugyanígy igaz lehet ez egy több állomásos Európa-bajnokságon is.

 

A nemzetközi porondon való békés megmérettetés, továbbá az elért sikerek által egy nemzet hangulata, büszkesége emelhető. Számunkra is mindig motiváló és erőt adó érzés, amikor több hónapos versenyidőszak után végre hazai pályán szerepelhetünk. Ezt a hangulatot élthetjük át az idén ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Kamion EB-n, a Hungaroringen. „Minden egyes évben elönt minket az a kellemes bizsergés. Büszkék vagyunk rá, hogy a kamionsport legkiemelkedőbb nemzetközi versenysorozatának házigazdái lehetünk, és bár a tapasztalat ott van mögöttünk, mégis mindig izgulunk, ami a futamokon csak fokozódik, különösen, ha a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbira gondolunk. Ilyenkor érezhetően megnő a rezgésszint a pálya körül, ami elképesztő energiákat szabadít fel a nézőkben és a sportolókban egyaránt” – hozzá a főszervező.

Fotó: Csányi István

 

 

Előző

Oline társkeresés...

Következő

Anya, apa, mondj egy mesét!...

Kövess minket!