2020. Július 03. | Kornél, Soma
Előző

A nőkre vagy a férfiakra jellemzőbbek...

Következő

Párkapcsolat a járvány alatt...

A szülés lelki okai

Dézsi Réka

Sok információ áll rendelkezésünkre a szülésről. A testi oldal olyannyira feltérképezésre kerül, hogy a varázsnak híre-hamva sem marad.  Pedig, ha visszagondolunk, száz vagy ezer évvel ezelőtt azt sem tudták, hogyan alakul, hogyan növekedik a baba az édesanyja méhében. Nem tudták, megvannak-e az ujjacskái, a lábai nem dongák-e, sőt, arról sem volt fizikai képük, hogy a kis jövevény hím vagy nőnemű, vagy mikor is kellene a világra jönnie. 

 

A megérzések, a varázs, a talány volt a legjellemzőbb erre a kilenc hónapra. Azonban szépen, lassan, ahogy az orvostudomány és a technika kialakult és rohamosan fejlődött, egyre több rejtélyt fejtettek meg, egyre precízebb lett a diagnosztika, természetesen egyre pontosabbak a szűrések, és egyre kevesebb rés maradt a misztériumnak.

 

Azonban a testi felfedezések és megoldások nem tették könnyebbé a szülést a mai asszonyoknak. Sőt, talán mintha egyre nehezebben adnánk oda magunkat a szülés erejének, sodrásának. Rengeteg cikk, felkészítő, ilyen-olyan könyv foglalkozik azzal, hogy a nőknek információt adjon a fájdalommentes szülésről. Napról napra új technikákat hoznak nyilvánosságra a természetes szülés fontosságáról és teljességének megéléséről, mégis évről évre növekszik a császármetszéssel világra hozott kisbabák száma.

 

Elengedhetetlen a lelki oldalról beszélni, hogy megérthessük azt, ami a szülőanyával és gyermekével történik, mert a szülés maga nem csak fizikai síkon megy végbe, ahogyan azt sokan feltételezik. Erre a folyamatra óriási hatással vannak az érzelmek, az anya gondolatai, érzelmei és a spiritualitása egyaránt.

 

Jó lenne, ha azzal az alaphelyzettel indulnánk a szülésnek, hogy minden úgy lesz a legeslegjobb, ahogyan történni fog. Jó lenne, ha az anya biztonságban érezné magát és gyermekét a szülőszobán és nyugodt szívvel tudná kiengedni testéből a babáját annak a személynek, aki a gyermek fogadásáért felelős, legyen az orvos vagy szülésznő avagy bába. De a legtöbb esetben ez úgy történik, hogy az anya a lehetőségeihez mérten választ és megpróbálja  a lehetőségeket integrálni az életébe.

 

A legnagyobb hibát abban látom, hogy anyák egymás elvárásait veszik magukra, információhiány és információdömping miatt. Kissé ellentmondás, amit írok, de kifejtem. Az a tapasztalásom, hogy nagyon sok anya nagyon sok élményt oszt meg egymással neten, klubokban, stb. Ezek sajnos gyakran megalapozatlan rémhírek, saját tapasztalások, gyakran eltorzított valóság darabjai. Ezek többnyire érzelmek hatása alatt íródott történetek, teljesen racionalitás mentesek. Ezek alapján, felszíni információk mentén próbálnak összerakni egy elvárás halmazt a saját, többnyire első szülő anyák.

 

Fontos lenne a mély önismeret ahhoz, hogy egy reális, valódi szülés-elképzeléshez kerüljünk közelebb. Mert ami a szomszédasszonynak fontos, nekem nem biztos. Mélyre kell leásnom azért, hogy megtudjam, nekem mire van szükségem és miért.

 

A stabil érzelmi háttér a legnagyobb segítség a szülésben. 

A szülés pillanata, a vajúdás órái folyamatos tükröt tartanak nekem, magamról. Tehát, ha vajúdás közben tetszik, amit a tükörben látok, tudok haladni, és szülni, ha pedig nem, akkor egy darabig küzdhetek magammal, aztán ha nem, segíthetnek a beavatkozások, aztán ha az sem, akkor a műtét megment a szélmalomharctól.

 

Ha sikerülne megtanulni úgy gondolni a szülésre, mint egy kapura a felnőtt nő, az anyaság felé, akkor sokkal mélyebben megérthetnénk azokat az érzelmi szálakat, amik mozgatják a folyamatot és segítik ezt. Használhatnánk az erejét, a lendületét, a sorsfordító száguldását ahhoz, hogy önmagunkkal mélyebb kapcsolatot építsünk ki.

 

Egy szülés 300 önismereti órával ér fel, örüljünk neki, hagyjuk, hogy átalakítson, transzformáljon minket és megkönnyítse a gyermekünkkel való kötődésünket. Keressük az egyensúlyt, mert az arany középút mindig a legrövidebb és a legbiztonságosabb is.

Dézsi Réka, Soter Egészségközpont

 

NÉVJEGY

Dézsi Réka Magyarország egyik legtapasztaltabb szüléstámogatója, több száz család szülésfelkészítője. Nemzetközi szintű, Európa több városában foglalkoztatott szüléstámogató dúlatréner, minősített tagja és oktatója a világ legdinamikusabban fejlődő, több mint 7500 dúlát összefogó szervezetének, a DONA International-nek, aminek magyarországi képviseletét is ellátja. A Születés Hete előadója és 2010-ben a rendezvénysorozat arca is, a Pszichológus asszisztensképző oktatója az AnyaBababarát mozgalom és a White Ribbon Alliance támogatója, több szakmai konferencia előadója, és a Magyar Dúlaszövetség anyja. Szakértője a Szülők lapjának és a Savaria Baba oldalának. A SOTER Egészségközpont trénere, szülőmentora.

 

Előző

A nőkre vagy a férfiakra jellemzőbbek...

Következő

Párkapcsolat a járvány alatt...

Kövess minket!