2021. Szeptember 26. | Jusztina

Megosztom… Illényi Katica, hegedűművész, énekes, táncos

Ezen a héten kérdéseink válaszadója Illényi Katica, Liszt-díjas előadóművész, aki egyforma tökéletességgel interpretálja hegedűjén a klasszikus zene, a jazz, a világzene, illetve az igényes könnyűzene legszebb dallamait. S mindeközben csodálatosan énekel és remekül táncol.

 

 - Melyik volt hivatásában az élete legemlékezetesebb pillanata?

 

- Sok ilyen volt, nehéz közülük választani! De arra biztosan mindig fogok emlékezni, amikor a testvéreimmel adtunk közösen koncertet a Művészetek Palotájában. Az a fellépés lelkileg és szakmailag is egy csúcspont volt az életemben. 

 

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

- Nem volt semmilyen hatással a későbbi párkapcsolatomra, pedig azt mondják a pszichológusok, hogy az első nagy szerelem a meghatározó. Szerencsés voltam, mert csak szép emlékeim vannak róla, és mindig szeretettel gondolok azokra a boldog kamasz időkre.  

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

- Valami olyan mediterrán helyen élnék, ahol az emberek nem bántják egymást folyton, barátságosabbak és természetesebbek, mint itthon. A kulturális élet azonban legyen legalább olyon magas színvonalú, mint a hazai koncerttermekben, színházakban. Van ilyen hely egyáltalán?

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

- Abszolút meghatározta az életemet, hogy édesapám, (első tanárom egészen a főiskoláig) az Operaház hegedűse volt, így a szüleim hetente többször vittek minket koncertekre, opera előadásokra, balettekre és persze mindenki zenélt otthon. Születésemtől kezdve a zenébe nőttem bele, nem is lehettem volna más csak az, aki lettem. Hegedűs példaképeim gyerekkoromban Jascha Heifetz, David Oistrakh, Yehudi Menuhin, és még persze sokan voltak. Később aztán megismertem Stéphane Grappelli francia jazz-hegedűs életművét. Grappelli stílusa óriási hatással volt és van is a mai napig a hegedülésemre. Énekes példaképem Luciano Pavarotti. A táncosok világából Fred Asteire, Gene Kelly, Sammy Davis a kedvenceim. Mindhárman remek énekesek-színészek is, sokoldalú művészek voltak. Viszont a legnagyobb csoda számomra: Michael Jackson! Minden pillanata, amit színpadon művelt, maga volt a tökéletesség.  

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Mostanában Eckhart Tolle - A MOST hatalma c. könyvét olvasom, melyet mindenkinek ismernie kéne. Eckhart Tolle tanításait érdemes megfogadni, mert megtanít arra, hogy ne a múltunkban kotorásszunk, és ne a jövőnktől rettegjünk, hanem vegyük észre és éljük át tiszta fejjel azt a pillanatot, amelyben benne vagyunk. Milyen egyszerű gondolat és mennyire megváltoztatja az életünket, ha ezt meg tudjuk csinálni! 

 

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Pozitív életszemléletű, társaságkedvelő, nagyon közlékeny típus, jó emberismerő vagyok. Nem nagyon csalódom másokban, mert mindig pontosan érzem, hogy jóindulattal, vagy negatívan közelednek hozzám.  Ez nagyon nagy segítség az emberi kapcsolataimban. Abszolút konfliktuskerülő vagyok, ezért jó hangulatban dolgozom a kollégáimmal, viszont nehezen vállalom be a konfrontálódást, még akkor is, ha az indokolt volna. Ezzel nagyon meg tudom nehezíteni a saját életemet. A kiszolgáltatottságot semmilyen szinten nem viselem el, ezért sok ajtót becsuktam már a hátam mögött és sokszor mondtam, vagy mondok NEM-et. A megérzéseimre hallgatok, ez az oldalam sokkal jobban működik, mint a racionális képességeim. Hivatalos ügyekben totálisan elveszek, rutintalan és teljesen védtelen vagyok, segítségre szorulok. 

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

- A háborútól...

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Gyermekkori álmom az volt, hogy balerina leszek, ez nem teljesült, viszont a tánc örömét mai napig átélhetem a színpadon. Minden egyéb, amiről ábrándoztam, gyakorlatilag teljesült. Természetesen fontos, hogy olyanok legyenek az álmaink, amelyek be is válthatók. Szerencsés vagyok, mert csak reális álmaim voltak, amelyek kitartó gyakorlással, munkával valóra is váltak.

 

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

- Fontosnak tartom, hogy segítsünk, ahol tudunk, és ahogyan csak tudunk. Rendszeresen adok jótékonysági koncerteket, a magam módján így tudok segíteni. Hiszek abban és tudom, hogy az emberek szeretnek adni és öröm látni, hogy nagy szükségben mennyire össze tudnak fogni. Milyen szép, hogy minden bajban ott rejlik valami jó is!

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

- A hiúság nagyon veszélyes tulajdonság, mert minden következménye káros. Főleg ha hatalommal párosul. A szüleimtől szigorú nevelést kaptam, csírájában elfojtottak minden hiúsággal kapcsolatos dolgot. Nálam a hiúság abból áll, hogy sosem megyek ki az utcára ápolatlanul, szerintem ez nagyon fontos. Vigyázok a külsőmre, sokat sportolok, szerintem nagyon fontos, hogyan jelenik meg – főleg egy színpadi – ember! Ilyen szempontból pozitív hiúságról beszélhetünk. Számomra abszolút nem fontos, hogy egy vitában nyerek-e, vagy sem, mint ahogy az sem fontos, hogy valakinek szimpatikus vagyok-e, vagy nem, hogy mit mond a hátam mögött, jót, vagy rosszat? Régen ezek nagyon számítottak, de ma már ezeket teljesen kinőttem. Igyekszem persze megfelelni, de csak amennyire az normális, és csak annak a véleménye számít, aki számomra hiteles. Szánalommal tekintek azokra, akiknek minden idegszáluk azon van, hogy mit tart róluk a másik. Ez borzasztó lehet!

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

- Spirituális szempontból arra, hogy nagyon erősek a megérzéseim, így rá tudok hangolódni az emberekre. Ez rengeteget segít a színpadon és a privát életemben. Ezáltal másoknak is tudok segíteni és élvezem a barátságukat. Szakmai szempontból pedig arra vagyok igazán büszke, hogy ha valamibe belekezdek, akkor azt fanatikusan végigcsinálom, sosem adom fel.

 

-  Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Amikor kicsi gyerekként rájöttem, hogy a szüleim is védtelen emberek és nem tudnak megóvni.

 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Sosem a divat vezérelt. Arra kell rájönni, hogy a saját szervezetünknek mi a jó. Én 20 éve vegetáriánus vagyok, sajtokat sem eszem. Semmi zsíros, semmi túlságosan olajos dolgot nem fogyaszthatok. Ha ezeket nem tartom be, megbetegszem. De ez nem jelenti azt, hogy másoknak is ez a jó. Mindenkinek oda kell figyelni és meg kell tanulnia a saját testét. Vigyázni kell rá, mert csak ez az egy van, nem kapunk belőle másikat. 

 

 

Illényi Katica a december 22-i budapesti koncertjére a zenei tanulmányokat folytató növendékek, tanáraik és szüleik részére térítésmentesen biztosít jegyeket, amelyek itt igényelhetőek:

http://www.mzmsz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1464:2014-11-26-11-19-44&catid=1:aktualis&Itemid=7

 

Az Adventi Turnéról megjelent korábbi cikkünk ITT olvasható!

 

Kövess minket!