2020. Augusztus 08. | László

Megosztom... Dr.Tóth Frank, vízipólós

Ezen a héten kérdéseink válaszadója a már visszavonult 256-szoros válogatott, világbajnok vízipólós, Dr. Tóth Frank.

 

 - Melyik volt élete legemlékezetesebb pillanata?

 

- Az ember életében sok olyan pillanat van, amelyek megérinti. Így most már a negyedik x-en

Túl elmondhatom, hogy sok minden történt velem. Az események, pillanatok az ember életében rögzülnek és az idő múlásával is egyre szebbé, egyre kedvesebbé válnak. Az emberi agy egy csodálatos szerkezet, amely ezeket az emóciókat irányítja és a pozitív pillanatokat hozza előtérbe. Számomra a sok személyes sport, tanulmányok, és családi pillanatok közül a lányaim születései adták meg azt az érzést, amely egy életre szólóan, idővel egyre korosodva is a legemlékezetesebb.

 

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

- Az első párkapcsolat útkeresés egy igen izgalmas világba, melynek sok csodálatos és

kudarcos élménye van. A kezdeti félénkség az egyre komolyabb elképzelések világába

kalauzol el minket. Ez annak is függvénye, hogy egyszerre keressük az utat ebben az új

világban, vagy az egyik vezeti a másikat ezen az úton. Az útkeresésnek persze vannak különböző fázisai, elképzelések, gondolatok, látott normák, melyeknek az ember próbál utánajárni több, kevesebb sikerrel. Vannak példák, amelyiknél az első szerelem lesz a beteljesülés is egyben, de ez igen ritka történet, ezért az első nagy szerelmek után meg kell tanulni az első nagy csalódásokat is, amelyekkel együtt kell majd élni, és okulni kell belőle. Mint említettem, az emberi agy idővel mindent emléket szebbé formál. A legfontosabb életünk során megtalálni az igazi társunkat!

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

- Szerencsére a sport által sok országot megismerhettem, és élhettem is külföldön, amellyel ezt az érzést kitapasztalhattam jómagam és a családom is. Más kultúra megtanulását és

elfogadását nagy dolognak tartom, növeli az ember empátiáját. Szóval, meleg övi éghajlaton, tenger mellett bárhol élnénk a családommal együtt.

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy

példakép, aki motiválta?

 

- A befolyásolással egy kedves óvodás történet jut eszembe, melyet a mai napig nem felejtettem el.  A gyerekszobámban mamám megkérdezte, hogy mi szeretnék lenni; fehér,

vagy kék köpenyes dolgozó. Végig kísérte az életemet az a motiváció, hogy

másokon segítsek. A sportbeli pályafutásomban maga az uszoda volt egy motiváció. Már szinte óvodás korban belekóstoltam abba, hogy azon a bizonyos szamárlétrán minél magasabbra és előbbre jussak. Nagyon jó érzés, hogy már hallottam, hogy én is vagyok példaképe játékosoknak. Van olyan is, hogy tiszteletből adták a szülők a fiúknak a nevemet.

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Ken Follet – Katedrális az egyik legkedvesebb számomra, mert az egyetemi éveim alatt,

amelyet a tanulás és sport tett ki, egyszerűen kiéheztem egy könyv kiolvasására. Így a régen megvett igen vastag könyvet levettem a polcról és faltam minden egyes oldalát, nem érdekelve, hogy vizsgaidőszak van. Mostanában a kötelező olvasmányok kerülnek újból a kezembe a nagylányaim révén. Az iker lányaimnak meg szívesen olvasunk meséket a feleségem és az én mesekönyveimből.

 

 

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Nyitott, befogadó képes, kedélyes emberke, aki elismeri, hogyha hibázik, és azt vállalja is.

A sport megtanított arra, hogy ha nem próbálom meg, akkor abból sose lesz gól. Ha

szöglet, vagy védenek, netán kikapok, akkor biztos lesz esélyem kijavítani, okulva az

elkövetett hibákból. Úgy gondolom, azért egy rendes muksó vagyok, aki szereti családját.

 

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

- Az elvesztésen. Sajnos az élet elvett tőlünk, tőlem már…… , de tudom, csillagként vigyáznak ránk.

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Az álmok hajtják az embert tudat alatt, és ez az a motiváció, melynek elérése esetén az ember egy kis belső örömöt kap vissza. Sok-sok álmom teljesült, de van olyan is, ami már soha nem fog!

 

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

- Sportolóként is szívesen vettem részt több ilyen rendezvényen, Szülőként meg kötelességemnek is érzem, hogy segítsek, ha lehetőségem van rá. Nagyon fontos, hogy nem csak anyagilag lehet segíteni, hanem úgy is, hogy homokságot pakolunk, vért adunk, hogy más embereken segítsünk. Menni kell, tenni kell, nem szabad sokáig gondolkozni.Sajnos az életünk során részesei voltunk egy olyan súlyos balesetnek, ahol barátaink

haltak meg, ez a Hurghadai busz baleset volt. Ott az árván maradt fiú szülei közeli barátaink voltak, és nekem kellett elsősegélyt nyújtani. Akkor közvetlenül is találkoztunk az adományvonalak fontosságával. Ott láttam meg az „aki gyorsan ad az kétszer ad”mondás igazságát. Ez az eset kapcsán én is közvetlenül, aktív szerepet vállalva léptem fel jótékonysági eseményen. Az idő azonban sok mindent feledésbe merít. Büszke vagyok arra, hogy a Felix promotion által szervezett 2011-es év Sportolói Gálán „A legkaritatívabb sportolója” díjat kaptam meg a szavazatok alapján.

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú

embernek?

 

- A mértékletesség nem túlzás, mindenben kell, hogy legyen egy egészséges önkontroll! A fentiek szem előtt tartásával nem tartom hiúnak magam.

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

- A sport sikerek és a tanulmányi sikereim mind eltörpülnek a családom mellett. A lányaim, a „csajaim” a legfantasztikusabb ajándék a sorstól. Annál szebbet, jobban nem is kaphattam a feleségemtől, mint a négy gyönyörű, okos lányomat.

 

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Nem vittek ki a 2000-es sydney-i olimpiára és ezt egy sms-ből tudtam meg.

                                                                                                     

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Szerencsére a feleségeim nagyon jól főz. Odafigyel nagyon a család étkezésére, és már a nagylányom is otthonosan mozog a konyhában. Az átgondolt étkezés híve vagyok. Mindent megszabad enni, kóstolni, de mértékkel. Az ízek orgiája ad egy kellemes érzést, kielégíti az ízlelőbimbók állandó kíváncsiságát, telhetetlenségét. A külföldi tapasztalatok alapján, egy kis tanulság, hogy az olaszok a 3-4 órás étkezés során időt hagynak az emésztésnek, valamint sok fajtát esznek és mindenből egy keveset. Tehát nem az itthon szokásos menüvel laknak jól, leves, arra rá a hús a krumplival, degeszre tömve magunkat, hanem a 3-4 órás étkezés után laknak jól. Ebben az étkezési szokásban az alkohol, kávé fogyasztása is megengedett, de minden csak mértékkel. Meghízni soha nem szabad ez a legnagyobb titok!

 

NÉVJEGY

 

Dr.Tóth Frank 1970. június 17-én született Erfurtban. Már háromévesen belekóstolt a vízilabda sportágba, nyolc évesen pedig – közben Magyarországra költöztek – a Vasasban kezdett el játszani. Tizenhét évesen lett ifjúsági, húsz évesen felnőtt válogatott. Még aktív sportolóként végezte el a Semeiwels Orvostudomány Egyetemet,diplomás gyógyszerész lett. Tanulmányait a Testnevelési Egyetemen folytatta, ahol szakedzői szakon végzett. Huszonnyolc évesen, 1998-ban átigazolt a Vasasból a Budapesti Vasutasok Egyesületébe (BVSC), majd tíz év után következett az Universo Bologna csapata, azt követően pedig Rómában a Laziónál folytatta. Harmincnégy évesen a Ferencváros vízilabda szakosztály igazgatója lett, majd megalakította sógorával a saját vízilabda egyesületét Kölyök Polo Suli néven Monoron. Mindemellett a Sportmax Sport és Szabadidő központban is folytat szakedzői munkát. Eközben a civil életében is révbe ért, megházasodott, négy csodaszép lánygyermeke van és elhelyezkedett a szakmájában, mint gyógyszertár vezető.


Eredményei:

olimpia bajnoki 4. helyezett (1996, Atlanta), világbajnoki 2. helyzett (1998, Perth), Európa-bajnoki 1. helyezett (Sevilla, 1997.) 2. helyezett (1995. Bécs), Világ Kupa 1. helyezett (1995. Atlanta), 2. helyezett (1993 Athén), KEK győzelem (1985, 1995), Szuperkupa 2. helyezett (1995) magyar bajnok (1989), Magyar Kupa győztes (1992, 1994), 2011-es Évsportolója választáson Az év legkaritatívabb sportoló kategória győztese, 256-szoros válogatott játékos

 

Kövess minket!