2020. Szeptember 27. | Adalbert

Megosztom… Behumi Dóri énekesnő, fuvolista, zenetanár

Ezen a héten kérdéseink válaszadója Behumi Dóri, akinek nevét először a Jazz+Az énekeseként kapta fel a nagyközönség.

 

-  Melyik volt hivatása legemlékezetesebb pillanata?
 

- Szerencsés vagyok, mert sok ilyen pillanatom volt! Kilencéves korom óta állok kisebb-nagyobb színpadon, s minden alkalom emlékezetes számomra, abban az értelemben, hogy mindig más az atmoszféra, mindig más kihívásoknak kell megfelelni. Két pillanat azonban különösen megmaradt bennem, ráadásul mindkettő hosszú távra határozta meg a szakmai életemet. Éppen a budai Várban sétáltam a családommal, amikor jött a hívás, hogy kiválasztottak a Jazz+Az egyik énekesnőjének! Majdnem tíz évvel később, a 7-es buszon utazva a Keleti pályaudvarhoz kanyarodtunk, amikor hívott Farkas Robi, hogy szeretné, ha a Budapest Bárban énekelnék.


- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?
 

- Szerintem az első szerelem minden további dolgot meghatároz, nem csak a későbbi kapcsolatokat. Jó esetben megtanulja az ember, hogy milyen tartozni valakihez, felelősséget vállalni valakiért, megtapasztalja, hogy milyen, ha szeretik. Az életem úgy alakult, hogy még mindig nagyon jóban vagyok az első szerelmemmel, fontosak maradtunk egymásnak. Én lettem az első gyermeke keresztanyukája.

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

- Miután még nem éltem máshol, nem tudom. Elég röghöz kötött típus vagyok, nem hiszem, hogy képes lennék a tágabb családot, barátokat hátrahagyva letelepedni máshol. De, ha mindenképpen választanom kéne, Olaszországba mennék. Ott minden megvan, ami szerintem a jó élethez kell: gyönyörű tájak, tenger, hegyek, isteni gasztronómia, és a történelem kézzelfogható közelsége.

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

- Minden, ami most vagyok a környezetem befolyása mellett jött létre. Meghatározó volt a család, ahová születtem, és a gének, amelyeket örököltem. Édesapám balett táncos volt, édesanyám tánctörténész, nővérem színész és filmrendező végzettségű, nagymamám zongoraművész, nagypapám festő volt. Így könnyű volt a művészi pálya felé keveredni. Úgy nőttem fel, hogy pontosan láttam, milyen örömet, élvezetet jelent a zenészi pálya, és milyen sokat kell érte dolgozni. Tizenéves koromban a nővérem volt az etalon, általa ismerkedtem meg a meghatározó zenéimmel, a versekkel, a színdarabokkal. Bár középiskolás koromtól már a magam útját jártam, azért a tanáraim és a zenésztársaim formáltak. Azonban gyerekkori kedvenceim – Ella Fitzgerald, Prince, akikhez később csatlakozott John Scofield jazzgitáros – még mindig az első helyen állnak. Lemezeik a mai napig is minden héten megfordulnak a lejátszómban.

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Nagyon nehéz kérdés! Gyerekkorom óta mániákusan olvasok, sokszor a kötelező dolgaim helyett is az aktuális könyvemet bújtam. Igazi könyvmoly vagyok, rengeteg kedvencem van. Szeretem a klasszikus orosz irodalmat, Csehov és Tolsztoj írásait, de az amerikai irodalomért is odavagyok. Salinger és Scott Fitzgerald könyveit évente újraolvasom. De legutóbb például Spiró Tavaszi tárlata tetszett nagyon.

Ha mégis ki kéne emelnem egy művet, legyen egy magyar kedvenc, Bodor Ádám: Sinistra körzete.

 

-  Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Az ember személyisége igen összetett, nem biztos, hogy meg lehet fogalmazni a rendelkezésemre álló pár karakterben. Most leginkább boldognak tartom magam, és harmonikusnak, remélem kívülről is ilyennek látszom. Lehetnék kicsit kevésbé kritikus magammal és a világgal, és talán egy kicsit szorgalmasabb.

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

- Biztos furán hangzik, de visszatérő félelmem, hogy belekevernek valamit az italomba, amíg nem figyelek oda. Azt hiszem, ez onnan jön, hogy kínosan ügyelek, hogy ne veszítsem el a kontrollt a dolgok és magam felett. No meg, attól is félek, hogy valamelyik szerettemmel rossz történik, és nem tudok segíteni.

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Beteljesültek. Nem voltak konkrét álmaim, de volt valami ködös vágyam, hogy színpadon lehessek, és ez valami zenés formában történjen majd. Például, amikor tizennégy éves koromban egy hajkefébe énekelve előadtam a nappalinkban a Básti - Cserhalmi lemezről a dalokat, nem lehettem biztos abban, hogy pár év múlva ez tényleg megtörténik 25 ezer ember előtt. De megtörtént!

 

-  Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

- A jótékonykodás, az adományozás hozzá kell, hogy tartozzon egy előadóművész életéhez. A Budapest Bárral többször adtunk koncertet a Hospice alapítványnak, az adóm egy százalékával pedig a Dévény Anna alapítványt támogatom.

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

- Ha valaki túlságosan hiú, az megnehezítheti az életét, hiszen túlságosan magával lesz elfoglalva, és talán nem vesz észre sok fontos dolgot, ami nem róla szól. Azonban, aki előadó és színpadon működik, annál elengedhetetlen egy kis egészséges hiúság.

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

- A csodálatos családomra, a kicsi lányomra és a szuper férjemre. De talán amikre igazán büszkék lehetünk, az valami teljesítmény, nem? A szép család pedig inkább áldás. 

Szóval büszke vagyok arra, hogy nem kellett olyan döntések következményeivel szembenéznem, amelyekért szégyellném magam utólag. Minden lépésem vállalható szakmailag és a magánéletben is.

 

-  Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Nem tudok ilyet. Mindig is óvatosabb és megfontoltabb voltam annál, hogy nagyot csalódjak. De ez nem feltétlenül jó. Izgalmas lehet néha csak úgy belerohanni dolgokba.

 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Nem vagyok egy diétázós alkat. Ez azt is jelenti, hogy egy fogyókúra is nagy kihívást jelent, sajnos. Ellenben hiszek abban, hogy ki lehet hagyni az étkezésünkből a teljesen egészségtelen dolgokat, például évek óta nem használok fehér cukrot és félkész ételeket sem. Mindig frissen főzött fogásokat adok a családnak, és változatosan étkezünk. A kislányomnak is a kezdettől – amikor már ehetett mindenfélét – főztem. Nem hiszek semmi szélsőséges megoldásban, keveset, többször és sokfélét kell enni. És persze nassolni sem szabad (mondom ezt magamnak minden alkalommal)!

 

NÉVJEGY

Behumi Dóri igazi művész családba született. Felmenői között balett táncos, festő és zongoraművész is megtalálható. Ő maga 1998-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus fuvola- és jazz-ének szakán. Amellett, hogy erőadóként rendszeresen fellép, fuvolát tanít a Szent István Zeneiskolában. Énekesi karrierjének jelentősebb állomásai: 1998-2000 között tagja volt a Jazz+Az-nak, 1998-ban alapította a Dórika és a rombolók nevű jazz -zenekarát, jelenleg a Budapest Bár állandó énekese. Fellépett Magyarország jelentős koncerttermeiben, stadionokban, szólóestjei voltak a Bartók Rádióban élő adásban. A Radiocafé 98.6-on, annak megszűnéséig mint műsorvezetőt hallhattuk. Hat  arany- és platinalemeze van.

Kövess minket!