2020. Július 05. | Emese, Sarolta

Jóga-fanok 3. – Sümeghy Claudia

Lassan lekerülnek rólunk a télikabátok, az első plusz kilók okozta sokk után azonnal fogyókúrába, és/vagy sportolásba kezdünk. Ebben a hónapban azokat a fiatal hölgyeket kérdeztük, akiknek ez nem okoz gondot, hiszen évek óta jógával tartják magukat formában. Kérdéseinkre ezúttal Sümeghy Claudia, a Luan by Luan Divatház kommunikációs igazgatója válaszol..

- Hogyan ismerkedett meg a jógával?

- Életemben először édesanyámmal, Luciával (S,Hegyi Lucia divattervező, szerk.) mentem el a Mandala jógaközpont gerincjóga órájára. Ott ismertem meg a sportot. Igazán közel azonban akkor kerültem a jógához, amikor megnyitottuk a saját jóga- és életmód stúdiónkat, a Luan Lélek-Forma Stúdiót. Azóta ide járok.

- Mióta és milyen gyakran űzi?

- Két-három éve kezdtem el a rendszeresen jógázni. Néha egy-egy hét a munkám miatt kimarad, de fontosnak tartom a rendszerességet, ezért minden héten részt veszek heti 1-2 alkalommal az órákon.

- Miért tartja az egyik leghatékonyabb egészségmegőrző sportnak?

- A speciális légzéstechnika és testtudatosság miatt. Az előbbit azért tartom fontosnak, mert az egészséges légzést – amit már-már elfejeltünk – segíti a jól begyakorolt jógalégzés. A különböző légzéstechnikákkal pedig egyaránt hatnak a testünkre és a szelleműnkre. Testtudatosság alatt pedig azt értem, hogy legyünk tudatában testünk állapotával, folyamataival, tudjuk érzékelni és értelmezni jelzéseit, és ha szükséges tudatunkkal képesek legyünk befolyásolni.

- Melyik típusát kedveli a legjobban?

- A hatha és a gerincjóga áll a legközelebb hozzám.

- Kiknek és mely korosztálynak ajánlja a jógát?

- Az a szép a jógában, hogy nincs korosztályhoz vagy nemhez kötve, ezért mindenkinek ajánlom, gyermekkortól kezdve egészen életük végéig.

- Az általános fittségen túlmenően mely betegség esetén tartja fontosnak ezt a mozgásformát?

- Napjainkban első helyen szerepelnek a stressz okozta problémák. A jóga kimondottam oldja a bennünk felmerülő feszültségeket, ezen kívül pszichés betegségek, keringési rendszer betegségei, emésztő- és légzőszervi betegségek esetében is jótékonyan hat a szervezetre.

- A rendszeres jógának köszönhetően változott-e és hogyan alakja?

- Szerencsés alkat vagyok, soha nem voltak súly problémáim. Úgy látom szálkásabb izmaim lettek és hajlékonyabb vagyok.

- Mennyire változtatatta meg a jóga a gondolkodásmódját, a személyiségét?

- Segít kikapcsolódni, megtanított "nem gondolkodni".

- A jógának köszönhetően változott-e valamit az étkezési kultúrája?

- Jelentősen nem, mivel mindig is egészségesen táplálkoztam, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam. Úgy tapasztaltam, és azt látom a velem együtt jógázóknál is, hogy jóga által képviselt egészséges életmód pozitív hatással van az ember táplálkozási szokásaira is, engem még tudatosabbá tett.
Kövess minket!