2019. Június 26. | János, Pál

Az én házam… – Csecsődi Mária

Az én házam, az én váram, mondja a közmondás. De vajon milyen szempontok alapján és hogyan válasszuk meg otthonunk berendezését, milyen színek domináljanak, kinek a segítségét kérjük? E heti riportalanyunk neve jól ismert mint belsőépítész, lakberendező, az e témával foglalkozó albumok írója, szerkesztője, a csodás budapesti épületek, bérházak avatott ismerője.

Beszélgető partnerünk:
Csecsődi Mária – designer, lakberendező

- Ön szerint mitől más az a lakás, amelyet lakberendező tervez és rendez be?

- Sokszor jó segítséget kérni szakembertől, mivel egy problémát - ráadásul, ha magunk is benne vagyunk - sokféleképpen láthatunk és közelíthetünk meg, így van ez a személyes tereink, tárgyaink esetében is. Jó egy  külső szemet” bevonni akkor is, ha tudjuk, mit szeretnénk, pláne ha nem.


- Milyen a jó lakberendező, milyen feltételeknek kell megfelelnie?

- Nem tudom, ez bonyolult kérdés. Sokan sokféleképpen lehetünk JÓK. Az bizonyos, hogy azt, amiért hozzánk fordul egy megrendelő, vagy éppen tanácsot kérő – nem szabad elfelejteni. Úgy kell mások személyes életterét berendezni, hogy az minden elvárható funkciónak megfeleljen. Nagyon sokféle szempontrendszert kell figyelembe venni és megoldani! A legfontosabbak: a tér adta lehetőségek, a funkcionális elvárás, a meglévő szellemi és tárgyi identitás, tehát a meglévő tárgyak és értékek. Mindezt összehozni a „büdzsével”, meghatározott adottságok között. Fontos még a lakás, az otthon leendő funkciója, továbbá, hogy empatikusak legyünk a megrendelő szokásaival, a múlt, illetve a jelen darabjaival, hogy rá tudjunk hangolódni azokra, és a személyekre, akik tanácsért, vagy otthonaik berendezéséért fordulnak hozzánk. Ne feledjük, nem magunkat kell megvalósítani, hanem a megrendelők vágyait, álmait és lehetőségeit. Mi ebben eszközök vagyunk, segítők, és persze inspirálók is. Ez nem csak szakma, azt gondolom ez művészet is!

- Melyik stílus a kedvence, az izgalmas modern, vagy az időtlen klasszikus? Azon belül melyik irányzat?

- Főbb terepem elsősorban a klasszikus, de én is izgalmasnak érzem a modern műfaját, szeretem az art-decot, de szívesen keverem az antik stílust a modern elemeivel. A bútorok stílusa életkor és életút, szellemiség, stílus és pénz kérdése. Szeretem a belsőépítészet és a lakberendezés terén is a kontrasztokat. Ha nincs kontraszt, nincs mélység sem.

- Mitől lesz egy lakásnak egyedi karaktere?

- A karaktertől, éppen a stílustól, az egyediségtől. Éppen attól, hogy nem olyan, mint a többi. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor tudunk valamit erről a szakmáról.

- Önnek segített valaki otthona berendezésében?

- Pontosan tudtam azt, hogy mit szerettem volna, de nagyon sokan segítettek abban, hogy ez megvalósulhatott, és ezért nagyon hálás vagyok.

- Melyik lakásának kedvenc helysége, és miért?

- Egy „hajdani” nyaralóban lakom a családommal. Minden kicsi, de arányos. Szeretem a tereit, azt, hogy megőrződött az egykori hármas tér: ebédlő, nappali, könyvtárszoba. Keskeny és hosszú, de így szeretem. Átlátható, és nagyon jól lakható. Mindig új, feltölt, és még mindig fedezek fel benne valami újat.

- Az Ön lakásában milyen színek dominálnak?

- A hármas térben – nappali, ebédlő, könyvtárszoba – a bronz, és azok árnyalatai. A hálószoba világos bézs és „ Bolognai” barna, a vendégszoba penészzöld, a dolgozószobám pedig kék.

- Milyen gyakran alakítja át otthonát, s ha igen, mik az indítékai?

- Ha visszagondolok, úgy durván 10 évenként. A változások bennem lassan érlelődnek, és elsősorban a család helyzetében beállt változás, és a bennem létrejött változtatás iránti igény a meghatározója. Lassan felnőttek a gyerekeim. Fiam még egyetemista, de Eszter lányom már két kis unokával is megajándékozott. Úgy alakítottam az életet, hogy a gyerekeim és a munkám lettek a legfontosabbak.

- Most lakásban, vagy kertes házban él, és ha változtatni tudna, akkor milyenre cserélné le a jelenlegi otthonát?

- Az eddigiekből is kiderült, hogy kertes házban lakom. Szeretném még sokáig élvezni, ezért bizonyos „zöld- energia” korszerűsítés is szükséges lesz. Nagyon szeretem a kertet, és persze ahhoz, hogy szép és dús legyen, sokat kell vele vesződni. Engem ez örömmel tölt el, és ha tehetem, sokat törődöm a növényeimmel. Hat és fél éve volt egy csúnya autóbalesetem, nagyon örülnék, ha a kertben lehetne saját medencém, hogy nyáron mindennap úszhassak.

Fotógalériánkban Csecsődi Mária  néhány egyedi karakterű tervezését mutatjuk be. A fotókat Darabos György fotóművész készítette.

Kövess minket!