2017. December 18. | Auguszta
Előző

Karácsony ünnepén – Eszterhai Katal...

Következő

Karácsony ünnepén – Fábián Gabrie...

Karácsony ünnepén – Stefano Favaro

Stefano Favaro

Ebben a hónapban a karácsony megünneplését járjuk körbe különböző országból származó, illetve különböző országban élő személyek segítségével. Ezúttal Olaszország szülötte, Stefano Favaro osztja meg önökkel gondolatait az ünneppel kapcsolatban. A menedzser csak egy kis időt akart eltölteni hazánkba, de ez a kis idő már 25 éve tart.

 

- Az ön hazájában hogyan ünneplik meg a karácsonyt?

 

 - A karácsony megünneplése nagyon hasonló Olaszországban mint Magyarországon, csak az időzítés más. Olaszországban kifejezetten december 25-én ünnepelünk, akkor jön össze a család, amíg Magyarországon ez 24-re esik. December 24-én éjfélkor az emberek misére szoktak menni. A karácsonyi láz az olaszokat is elkapja, karácsony előtt, szinte nem lehet belépni egy üzletbe, bevásárlóközpontba, mert annyian vannak! A városok kivilágított főterén a karácsony vásárok hangulata nálunk már hetekkel korábban megidézik az ünnepet. Nálunk nincs adventi koszorú, de sok helyen még ma is állítanak Betlehemet. Az élő fenyőfa sem jellemző, inkább műfenyőt díszítünk már december 8-án, az ajándékot sem a Jézuska hozza, hanem december 25-e reggel bontogatjuk ki a Babbo Natale – akit a magyar gyerekek, mint Télapót ismernek–, által hozott csomagokat. Nálunk a Télapó nem december 6-án hoz ajándékot, hanem karácsonykor.

 

- Hazájában milyen az autentikus karácsonyi ünnepi menü?

 

- A nagy családi összejövetel alkalmával és az ünnep alatt természetesen nálunk is a finom ételek a jellemzőek. Általában a bárány a főétel, a „must” és nem hiányozhat egy üveg finom Prosecco sem, de minden tartományban más a szokás. Én Venetoból származom, nálunk a hagyományos karácsonyi étel „Musetto col Cren” – ez egy fajta sertés szalámi, amit megfőzünk és erős tormával eszünk.

 

- Ön, egy másik országban élve, mennyire tudja tartani hazája hagyományait, mennyit vett át a magyar ünneplési szokásokból, a magyar karácsonyi menüből?

 

- A 25 év alatt, amióta itt élek Magyarországon nagyon ritkán maradtam itt, mindig visszatértem a családomhoz Olaszországba. Minden évben viszek haza sok magyar terméket, ajándékot a barátaimnak, családomnak. Nagyon szeretik a Tokaji 5 puttonyos aszút, a tejfölt, a téliszalámit és nem hiányozhat az igazi csabai csípős kolbász sem. Ez utóbbit a barátaim tonna számra tudják enni. 

 

- Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonya és miért?

 

- Gyerekkoromban, úgy14-15 éves koromig a család mindig összejött karácsonykor. Édesanyámnak 12 testvére volt, az egész család a nagymama és a nagypapa parasztházában gyülekezett és ott volt az egész ünnep alatt. Ezt úgy kell elképzelni, hogy 50-60 ember ült le az asztalhoz egyszerre. Szinte nem is tudok különbséget tenni, mindegyik gyönyörű emlék az életemben.

 

- A karácsony a szeretet ünnepe, de napjaikban már túlzásba vitt ajándékozásba ment át. Mi erről a véleménye, ön milyen értékű ajándékokkal lepi meg szeretteit?

 

- Kifejezetten nem szeretem a túlzott ajándékozást. Keresztény vagyok és a karácsony a legfontosabb ünnep számomra. Természetesen ajándékozok én is, de csak a családomnak és a nagyon közeli barátaimnak, de soha nem veszek nagy értékű ajándékot, arra vannak más alkalmak.

 

- Az utóbbi években egyre jobban elterjedt, hogy a családok szűk körben, valamelyik hotelben töltik el az ünnepeket. Ön szerint mennyire fontos, hogy ilyenkor az egész rokonság, nagyszülők, nagybácsik és nagynénik, unokatestvérek legalább néhány órát egymás társaságában töltsenek el?

 

- Mi régen is együtt töltöttük az ünnepet a családdal és ez van most is. Igaz nem egy hotelben. Mi otthon jövünk össze, nagyon fontos nekem, hogy a szeretet ünnepén a szeretteimmel találkozzak. A karácsony egy szent ünnep számunkra, az egésznapot együtt töltjük. Most már általában húszan vagyunk. Együtt ülünk le az asztalhoz, eszünk jókat beszélgetünk. Azt meg külön jó látni, ahogy a gyerekek egyfolytában visítanak a boldogságtól, amikor bontogatják a meglepetés ajándékokat

 

 

Előző

Karácsony ünnepén – Eszterhai Katal...

Következő

Karácsony ünnepén – Fábián Gabrie...

Kövess minket!