Töltött gyöngytyúk – káposztaágyon

Hozzávalók (4 személyre):

2 gyöngytyúk (egyenként kb. 1 kg-osok)

6 szelet fehér kenyér
250 ml tej
4 kisebb fej hagyma
40 g vaj
50 g mazsola
bors
4 ek. olaj
800 ml csirkehúsleves
1 citrom leve

Elkészítés:

1. Mossuk meg, és töröljük szárazra a tyúkokat, majd a belsejüket és a külsejüket is dörzsöljük be sóval. Kockázzuk fel a kenyeret, öntsük le a felforralt tejjel, hagyjuk állni 5 percig.
Közben hámozzuk meg a hagymát, és aprítsuk finomra. Olvasszuk fel a vajat ez serpenyőben, és pirítsuk rajta üvegesre a hagymát.

2. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük össze a hagymát a mazsolával és a beáztatott kenyérrel. Borssal és sóval ízesítsük.

3. Töltsük meg a tyúkokat a töltelékkel, és tűzzük össze fogpiszkálóval. Pirítsuk minden oldalukat pirosra forró olajon, majd vegyük ki, és tegyük félre.

4. Tisztítsuk meg, és mossuk meg a káposztát, majd vágjuk négy részre, vegyük ki a torzsáját, és aprítsuk csíkokra. Pároljuk meg a visszamaradt olajon, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük hozzá a csirkehúslevest és a citromlevet, majd helyezzük rá a tyúkokat, és főzzük fedő alatt közepes lángon kb. 1 órán át.

(forrás: Dél-Afrika ízei című könyv, 139.old., Art Nouveau kiadó)