2019. Április 19. | Emma
Előző

Görög ízek...

Következő

Gál Tibor Emlékdíj...

Néhány szó a görög konyháról

Igazán szakavatott személytől, Ghavrilos Arghyropoulostól – Budapesten, a Victor Hugo utcában található új étterme, az Estia Gyadiko megnyitóján – halhattunk egy rövid tájékoztató a görög konyha jellegzetességeiről.

A görög konyha esetén három tájegység konyhájának az ötvözetéről beszélhetünk. Az egyik tájegység maga a szárazföldi Görögország, tehát az a rész, amit ma Görögország közepének tartunk. Itt zömmel a zöldséges ételeket, a hüvelyeseket és a nyárson sütött húsokat érdemes megemlítenünk. Az Ión-tengeri szigeteknek köszönhetően – amelyek hosszú éveken keresztül olasz/velencei gyarmatok voltak – rengeteg olasz hatás érződik a görög konyhán. A földrajzi közelség miatt az olasz hatást a nyugati görög partvidékeken is lehet érezni, ami a kicsit intenzívebb fűszerezésben és a tészták használatában nyilvánul meg. Azonban a legmarkánsabb, legzamatosabb, legfűszeresebb és legillatosabb része a görög konyhának a kis-ázsiai görög konyha.

A görögök évezredek óta éltek Kis-Ázsiában. Izmir, avagy Smirna, vagy Konstantinápoly - a mai Isztambul - igazi „népkohók” voltak, hiszen éltek ott zsidók, örmények, görögök, arabok, törökök és szlávok is. És persze mindegyikük otthagyta nyomát a Kis-ázsiai görög konyhán. Általánosságban elmondható, hogy a friss hozzávalók és a karakteres fűszerek kombinációja adja meg a jellegzetes ízeket. Húsok közöl a legnépszerűbb a bárány és a sertéshús, no meg a tenger gyümölcsei. A sajtok és az olívaolaj szintén fontos szerepet tölt be a mindennapi étkezésben. Az éttermek menüjében sok előétel található, mint például a frissen sütött, meleg cukkini, padlizsán és paprika fokhagymás joghurtágyon, és a magyarok ízléséhez képest kevesebb a desszert. Míg itthon a desszert hallatán egy hatalmas csoki torta jelenik meg a szemünk előtt, göröghonban szívesen fogyasztják a görögdinnyét fetasajttal, a görögjoghurtot mézzel, diódarabokkal, vagy a joghurtos-citromos mousse-t.
Előző

Görög ízek...

Következő

Gál Tibor Emlékdíj...

Kövess minket!