2017. Szeptember 20. | Friderika
Előző

A fiatalok között trendi a piac...

Következő

Rosalia - Rosé és Pezsgő Liget...

Bor és romantika

Hogyan válhatunk pillanatok alatt „borszakértővé? Mire érdemes figyelni bor-étel párosításnál, hogy tökéletes legyen a romantikus vacsora? A Dubicz Borászat összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyekkel elkápráztathatjuk kedvesünket.

 

Egy, a kedvesünkkel eltöltött romantikus vacsorához leginkább illő borok kiválasztása nem könnyű feladat, bár az étel-ital párosítás alapvetően szubjektív, érdemes néhány alapvető szabályt figyelembe venni. Megfelelő párosításnál a bor kiemeli az étel ízét, ráadásul a bor egyedi jellemzői is jobban tudnak érvényesülni.

 

Fontos, hogy egy többfogásos menü esetén mindig a könnyed, fiatal, úgynevezett reduktív borokkal kell kezdenünk a sort, ezután jönnek a testesebb, komplexebb fajták, majd a legvégén az édes desszertborok. Kivételt képez a liba- vagy kacsamájból készült előétel, amelyhez általában édes, félédes vagy aszúbort kínálunk. Borral készült fogásoknál pedig alapszabály, hogy mindig az étel elkészítéséhez használt bort válasszuk kísérőként.

 

Aperitifként fogyaszthatunk pezsgőt esetleg habzóborokat, mint például a Dubicz Borászat illatos muscat lunel szőlőből készült gyöngyözőborát, a Zsizsit. Az alacsonyabb alkoholtartalmú, illatosabb borok, mint például a reduktív olaszrizling vagy egy könnyed, illatában és ízében virágos jegyeket viselő Irsai Olivér is megfelelő választás lehet egy romantikus vacsora kezdetére.

 

Vörös húshoz vörös bor? Hatalmas tévedés!

Általános szabály, hogy a könnyebb, kevésbé fűszeres ételekhez friss, fiatal fehérborokat célszerű választani, míg az intenzívebb ízvilágú, esetleg zsírosabb fogások mellé erősebb fehér- vagy testes vörösborokat szokás fogyasztani. Húsétel esetén a tévhitekkel ellentétben, nem a hús színe, hanem az étel elkészítésének módja, illetve a mellé tálalt szószok karaktere határozza meg, milyen típusú bor illik leginkább hozzá.

– Vajas és gyümölcsös mártásokhoz mindig fehérborban gondolkozzunk.

– Enyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehér, míg a grillezett, sült húsok mellé egy primőr rozé a legjobb választás.

– Csirkéből, pulykából készült ételek esetén jó választás lehet például a szőlővirág és tearózsa illatát idéző 2016-os Muscat Ottonel vagy egy közepesen testes, árnyalatnyi virágos tónussal rendelkező Savignon Blanc.

  

Mi legyen a tengeri herkentyűkkel?

A romantikus menüsorok népszerű ételei az afrodiziákumként is számon tartott tengeri halak, kagylók, rákok, valamint a kaviár. A szárazabb húsú, kevésbé intenzív ízű halakat könnyű fehérborokkal párosítjuk, míg egy grillezett tonhal vagy lazac esetén egy szárazabb Szürkebarát vagy rozé lehet a megfelelő választás.

– Amennyiben vajas vagy tejszínes mártással készül a hal, egy testesebb, hordós érlelésű fehérbort válasszunk.

– A gyöngyözőborok nem csak aperitifként fogyaszthatók: könnyedségüknek, enyhén gyümölcsös ízviláguknak köszönhetően halas és tengeri ételek kísérőiként is kiváló választás lehetnek.

 

Desszertborok

A desszertek esetén – melyek jó eséllyel minden romantikus vacsora alapkellékei – alapvető szabályként vegyük figyelembe: a desszert sosem lehet édesebb, mint a mellé kínált bor. Az édességek gyümölcsössége, illetve savtartalma fontos szempont a bor megválasztásánál. Bár a desszertek gyakori kísérői az édes borok, azok is könnyen találhatnak desszert-bor párosítást maguknak, akik inkább a szárazabb fajtákat kedvelik.

– Rétesekhez, öntettel megbolondított édes, kelt tésztákhoz vagy mandulatortához például jól illik egy olyan, késői szüretelésű bor, mint a 2008-as Fríz Hárslevelű.

– Egy illatában és ízében is piros gyümölcsöket idéző kékfrankos rozé megfelelő kísérője lehet egy könnyed epertortának vagy egy tál friss epernek.

– A citrusosabb, fanyarabb ízvilágot kedvelők számára jó választás lehet egy citromtorta-Savignon Blanc párosítás.

– Az olyan tartalmasabb desszertek, mint a csokitorta, csoki mousse, rigójancsi, lúdlábtorta vagy gesztenyés sütemények mellé tökéletesen passzol egy pohár kékfrankos-cabernet franc.

 

Figyeljünk a csokira is

Készüljünk fel arra is, hogy szerelmünk csokival kedveskedik. Ahogy a desszertek, úgy a csokoládé esetében is gyakran édes borokkal párosítják azt, de testesebb borok mellé is találhatunk ízben harmonizáló csokoládét. Egy magas kakaótartalmú étcsokoládét társíthatunk egy kékfrankos vagy cabernet franc borral. 

Előző

A fiatalok között trendi a piac...

Következő

Rosalia - Rosé és Pezsgő Liget...

Kövess minket!