2024. Március 19. | József, Bánk
Előző

Húsgombóc tintahallal...

Következő

Krémes csirkés tésztasaláta...

Olasz húsgombóc

Hozzávalók:

A húsgombócokhoz:

70 dkg1,5 font darált marhahús

¾ csésze zsemlemorzsa

¼ csésze tej

1 nagy tojás

1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva

½ csésze friss petrezselyem, apróra vágva

¼ csésze frissen reszelt parmezán sajt

1 teáskanál olasz fűszer

1 teáskanál só

½ teáskanál őrölt fekete bors

2 evőkanál olívaolaj

 

A paradicsomszószhoz:

½ csésze hagyma, apróra vágva

1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva

1 doboz zúzott paradicsom (2 csésze)

¼ csésze paradicsompüré

3-4 babérlevél

½ teáskanál só (vagy ízlés szerint)

½ teáskanál őrölt fekete bors (vagy ízlés szerint)

 

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a marhahúst a zsemlemorzsával, a tejjel, a tojással, a fokhagymával, a petrezselyemmel, a parmezánnal, az olasz fűszerekkel, sóval és borssal. Keverjük egyenletes állagúvá össze. Vegyünk egyszerre 2 kanálnyit a marhahúsos keverékből, és gyúrjuk őket húsgombócokká. Tegyük félre.

 

Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon 2 percig hevítsük az olívaolajat, amíg a forró olaj sisteregni nem kezd. Lassan adjuk hozzá a húsgombócokat, és óvatosan kevergetve süssük, amíg minden oldalról megbarnulnak, kb. 6-8 percig. Óvatosan keverjük, nehogy a húsgombócok szétessenek. Tegyük át a húsgombócokat egy tányérra, tegyük félre (figyeljünk arra, hogy a húsgombócok ekkor még nem sülnek meg teljesen).

 

Ugyanabba a serpenyőbe tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és pároljuk, amíg illatos nem lesz, kb. 1 percig. Keverjük bele a zúzott paradicsomot, a paradicsompürét és a babérlevelet, majd sózzuk és borsozzuk.

 

Tegyük vissza a húsgombócokat a serpenyőbe, és közepes lángon, időnként megkeverve forraljuk fel a mártáskeveréket. Fedjük le a fedőt és hagyjuk párolódni 8-10 percig, amíg a húsgombócok teljesen átsülnek.

 

Tálalás: szórjuk meg extra parmezánnal, kínáljuk azonnal,  tésztával, rizzsel vagy burgonyapürével.

 

Előző

Húsgombóc tintahallal...

Következő

Krémes csirkés tésztasaláta...

Kövess minket!