2019. Február 21. | Eleonóra
Előző

Zöldfűszeres garnélarák...

Következő

Almás-édesburgonyás pulykamell...

Füstölt pisztráng céklával

Lenk Zsolt
Hozzávalók (4 főre):

4 db friss vagy füstölt pisztráng filé
füstölt lé vagy füstölt só
2 db közepes cékla
1 db cirmos cékla
1 db sárga cékla
0,5 l céklalé
2 db friss füge
125 g mascarpone krém
2,5 dl tejszín
200 g torma
50 g sós pisztácia

só,

őröltbors

cukor

 

Elkészítés:

Tormahabelkészítése:

A tormát reszeljük le, majd a tejszínnel és a mascarpone-val főzzük össze alacsony hőmérsékleten, forrásig. Ha kellemesen tormás ízű, akkor sózzuk, fedjük le és tegyük félre kihűlni. A kihűlt tormás krémet átszűrjük és kemény habbá verjük.

 

Pisztráng elkészítése:

Friss pisztráng filét kérjünk a halastól. (Ha nem akarjuk magunk a pisztrángot elkészíteni, akkor egyszerűbb kész füstölt pisztrángot venni.) Otthon már csak a szálkákat kell kihúzni, amit a legegyszerűbben egy szemcsipesszel tudunk megtenni. A pisztráng hasaalját levágjuk.
Kisebb tepsibe cukrot és füstölt sót szórunk (vagy kevés csepp füstöltlével meglocsoljuk). Nem kell sok, épp, hogy legyen egy kevés réteg. Majd belehelyezzük a filét és ismét megszórjuk a füstölt sóval és cukorral (itt is éppen annyival, hogy legyen rajta egy vékony réteg). Becsomagoljuk fóliával és kb. 1 órára hűtőbe rakjuk. A pácolt pisztrángot ezután átmossuk és 60 C fokon a sütőben átmelegítjük.

 

Cékla elkészítése:

Míg a pisztráng pácolódik, addig alufóliában megsütjük a céklákat. Sózzuk, majd kevés cukorral szórjuk meg. Ízlés szerint tehetünk mellé 1 szál kakukkfüvet is. Süssük puhára 160 C fokon vagy 3-as fokozatú gázon. Langyosan pucoljuk meg, majd egy részét felvágjuk 2 cm vastag szeletekre, a többit pedig könnyed krémes mártás állagúra pépesítjük. Öntsünk hozzá céklalevet és olívaolajjal fényesítsük. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, szitán átpasszírozzuk.

 

Pisztácia elkészítése

A zúzott pisztáciát szárazon megpirítjuk.

 

Tálalás: A céklakrémet a tányérra szedjük, majd a halat ráhelyezzük a sült céklát és a füge cikket mellé rakjuk. Egy nagy kanál tormáshabot szedünk rá és pisztáciával megszórjuk. Céklalevéllel díszíthetjük. A Pilsner Urquell sör telt íze tökéletessé teszi a fogást.

Recept: Lenk Zsolt séf  (Dreher Sörvacsorák kínálatából)

Előző

Zöldfűszeres garnélarák...

Következő

Almás-édesburgonyás pulykamell...

Kövess minket!