Shakshuka

Hozzávalók (4 főre):

3 ek. olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 piros kaliforniai paprika, felkockázva

1 chilli paprika

1 doboz darabos paradicsom, nyáron 6 nagy paradicsom, nagyobb darabokra vágva

4 tojás
2 ek. paradicsompüré
1 tk. kömény
1 tk. piros paprika, édes
ízlés szerint só, cukor, chilli por, bors
1/2 csomó petrezselyem, durván vágva 
5 dkg feta sajt

 
Elkészítés:
Vágjuk össze a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a chillit és a paradicsomot. Az olívaolajat egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel és adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a paprikákat. Folyamatos keverés közben pároljuk kb. 5 percig. Tegyük hozzá a paradicsomot és a paradicsompürét. Főzzük fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük további kb. 15 percig. Közben tegyük hozzá a fűszereket. Ezt követően evőkanállal csináljunk a paradicsomos masszába 4 mélyedést és helyezzük el bennük a tojásokat. A fakanál nyelével óvatosan keverjük össze a tojásfehérjét, de úgy hogy ne sérüljön meg a tojássárgája. Tegyünk a serpenyőre egy fedőt és pároljuk kb. 5 percig. Akkor jó, ha a tojás még egy picit folyékony.

 

Tálalás: szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és feta sajttal. Kínáljunk hozzá pirított, fokhagymás bagettet és egy pohár jó minőségű száraz fehér bort.


Erika Kukri, svájci tudósító