Hozzávalók a főételhez:
10 dkg (kb. 10-15 db) garnélarák
1 db közepes méretű római saláta
2 csokor koriander
20 szál (kb. 2 csokor) vízispenót
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
csili ízlés szerint
10 dkg szögletes (kocka) wonton
10 g földimogyoró
2 teáskanál szezámmag
4 db újhagyma
Hozzávalók a dresszinghez:
150 g földimogyoróvaj
3 ek szójaszósz
2 ek szezámolaj
1 ek rizsecet
1 ek földimogyoró olaj
4 ek méz
1 teáskanál csiliszósz
1 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
0.5 dl víz
Elkészítési mód:
- A dresszinghez minden elemet az aprítógépbe tesszük és krémes állagúra aprítunk, hogy egy selymes salátaszószt kapjunk.
- A felforrósított napraforgó olajban süssük ki a vékony csíkokra vágott wontonokat. Vegyük ki őket óvatosan az olajból, és papírtörlőre helyezve csöpögtessük le a felesleges olajat.
- A megtisztított garnélarákot egy kevés olívaolajon serpenyőben, chilivel és fokhagymával megpirítjuk.
- A megmosott római salátát leveleire szedjük. A leveleket hegyüktől szárukig, azaz fentről lefelé csíkokra vágjuk, vagy összetépkedjük. Hasonlóan járunk el a vízispenót leveleivel is.
- Egy-egy serpenyőben megpirítjuk a mogyorót és a szezámmagot is.
- Egy nagyobb tálban összekeverjük a salátaleveleket a pirított magokkal és a karikára vágott újhagymával, valamint a korianderlevelekkel. Az egészhez hozzáadjuk a garnélarákot és a dresszinget, majd óvatosan összekeverjük. A legvégén rátesszük az egészre a pirított wontont.
Recept: Marton Adrienn