2019. Április 19. | Emma
Előző

Jordán ízek...

Következő

Néhány szó a görög konyháról...

Az indián rizs

A fogyasztók egyre tudatosabban étkeznek, egészség centrikussá és ínyenccé válnak, amelyhez jól illeszkedik az egzotikus gabonák és rizsfajták fogyasztása, köztük az indián rizsé. Itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk ezzel a lisztérzékenyek által is nyugodtan fogyasztható, gluténmentes étellel.

Indiánok kedvenc eledele

Az indián rizs (vadrizs, fekete rizs) az amerikai Nagy-tavak vidékén őshonos vadvízi gyomnövény, amely az ott élő indiánok kedvenc eledele volt. Az indiánok a természetes vízfolyásokban, mocsarakban kenuval, botok segítségével takarították be az előző évben elpergett magokból kikelt növények érett termését. Az indián rizs közeli rokona a hagyományos rizsnek, de attól jelentősen különbözik: magassága meghaladja a 2 métert, a bugahosszúság 20 cm fölötti, a virágzatban felül van a termő-, alul a porzótáj, a szemtermés hosszabb és vékonyabb, színe fekete. Magas protein és szénhidrát tartalommal rendelkezik, táplálkozási minősége közel azonos, esetenként jobb a többi gabonáéval összehasonlítva. Azok számára, akik szeretik tudni egy élelmiszerről, hogy mitől kiváló a táplálkozás- élettani értéke, elmondjuk, hogy lizin és metionin tartalma magasabb mint más gabonában, zsírtartalma alacsony, magas rost és keményítő tartalommal bír, ásványi anyag tartalma (leginkább kálium és foszfor) szintén magas, vitaminokban gazdag, kiváló B-vitamin forrás. (B1; B2, niacin). Csontritkulás megelőzésében is jelentős szerepet játszik, lignán tartalmánál fogva ösztrogénhormonnal megegyező hatást fejt ki. Mindehhez hozzájárul az is, hogy a főzés során keveset veszít ezen értékes anyagokból.

A siker útja Észak-Amerikától Kisújszállásig

Magas biológiai értékét mind többen felismerték, ezért Észak Amerikában, a múlt század közepén mesterséges körülmények között, rizstelepeken is elkezdődött a termesztése, elindult nemesítése és a termesztéstechnológia fejlesztése. Hazánkba 1988-ban, az Amerikában élő magyar származású üzletember, Molnár Miklós segítségével jutott el. Az ő ötlete volt, hogy az itthon még nem termelt, de az egészséges étrendet kedvelők körében már keresett gabonát elhozza Magyarországra. Az ötletet tett követte, Molnár úr felvette a kapcsolatot a magyarországi rizstermeléssel foglalkozó szakemberekkel, és a szükséges vizsgálatok pozitív eredményei alapján - Kertész Ferenc irányításával - beindították a termelést. Az eredmények őket igazolták, s már 1990-ben létrehozták Indián Rizs Kft-t, amely azóta is folyamatosan ellátja a hazai termelőket a legjobb minőségű vetőmaggal és a szükséges szakmai irányítással. A hagyományos nemesítési módszerekkel, anyatő nevelésre alapozott szelekcióval előállított PRÉRI névű fajta 1996-ban állami elismerést kapott. Az évek során folyamatosan bővült a termelők köre, és az indián rizs termelésébe vont területek mérete. A termelői kör Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Békés rizstermesztési hagyományokkal rendelkező termelőiből tevődik össze. 


Termesztés, feldolgozás

Termesztése a hagyományos rizstelepeken történik, technológiája némileg eltér a hagyományos rizs termesztésétől. A vetőmagot elárasztott rizstelepbe vetik, mezőgazdasági repülőgéppel, vagy traktorra szerelt műtrágyaszóróval. Gyomirtószere nincs, ezért kiváló tápanyag reakcióját kihasználva, a műtrágyák megfelelő időben történő adagolásával elérhető, hogy az indiánrizs túlnövi a vízi gyomokat. A rizstelepek vetéstől betakarításig 20-30 cm-es vízzel elárasztottak, a vizet rendszeresen pótolni kell. Betakarítása is vízben történik, lánctalpakkal felszerelt gabona kombájnokkal. A felvásárolt zöld alapanyag feldolgozása az Indián Rizs Kftkisújszállási üzemében történik, amely több részfolyamatból tevődik össze: füllesztés, pörkölés, tisztítás, hántolás, csiszolás, osztályozás, keverés. Napjainkban a konyhakész termékeket közel 98 %-ban európai piacra, Belgiumba, Német-, Cseh-; Lengyel- és Olaszországba, valamint Ukrajnába értékesíti a cég, sőt - a hazai szakemberek munkájának legnagyobb elismeréseként - megrendelések vannak az őshazából, Amerikából is. Molnár Miklós álma, miszerint a magyarországi termesztésű indián rizs meghódítsa a világot, megvalósult. Hisz abban, hogy a sikertörténet folytatódik, s a hazai fogyasztók is egyre jobban megkedvelik ezt az egészséges, egzotikus rizst. 


Az indián rizsből ételek széles választékát készíthetjük, levesek, öntetek, raguk, saláták, desszertek formájában. Használhatjuk még reggeli zabpelyhekben, palacsinták, muffinok és sütik keverékéhez. Legjellemzőbb elkészítési módja parboiled rizzsel, illetve barna, vagy vörös szemű rizzsel keverve köretnek.

Recept ajánló: Mézes diós indián rizs chili paprikával

Előző

Jordán ízek...

Következő

Néhány szó a görög konyháról...

Kövess minket!