2017. Augusztus 19. | Huba
Előző

Egyszerű és tiszta...

Következő

Hidd el, lehetséges!...

Ötezer méter felett

Pintér László

A sajtóból, és a mi korábbi cikkeinkből már értesülhettek arról, hogy a Mount Everest 2017 Expedíciót a trekking táborig, sőt még azon túl is „amatőrök” kísérték. Ezek egyike volt Pintér László, az Eurosport Hungary kommentátora.


 - Milyen volt a találkozás a Mt Everest-el? Milyen érzés volt ötezer méter felett lenni?

 

- Huszonöt éves álmom vált valóra azzal, hogy láthattam élőben a Mount Everestet. Ezt az érzést nehéz szavakba önteni. Ötezer méter felett lenni eleinte nem kellemes, de egy idő után valamennyire biztosan hozzászokik az ember. Minden mozgás sokkal nehezebb, már attól is lihegni kezd az ember, ha be kell kötni a cipőfűzőt, vagy ha meg kell fordulni a hálózsákban. Éjjel néha arra ébredünk, hogy nem kapunk levegőt. A látvány azonban minden fáradságért kárpótol.

 

-  Mi volt a legjobb élménye, milyen tapasztalatokat szerezett a túra alatt?

 

- A legjobb élmény az volt, hogy élőben láthattam azokat a hegycsúcsokat, amelyekről gyermekkorom óta rengeteget olvastam. Fantasztikus volt találkozni és beszélgetni világhírű hegymászókkal. A legértékesebbek azonban azok a barátságok, amelyeket a túra során a társaimmal és a serpa hegyi vezetőinkkel kötöttem. Komoly tanulsága az utazásunknak, hogy mennyire alapvetőnek veszünk bizonyos értékeket, mint például a tiszta vízhez vagy a tiszta levegőhöz való jogot. Az ottaniaknak ez olyan kincs, amelyhez csak nagyon kevesen férhetnek hozzá.

 

- Mi volt a legnehezebb ez alatt a két hét alatt? Olyan volt, mint amilyet várt, vagy nehezebb? Hogy bírta az oxigén tartalom alacsonyabb szintjét? 

 

- Nem ért meglepetés, hiszen hegymászó szakíróként elég sokat foglalkozom a területtel, tudtam, mire számítsak. A nagyvárosban élők nyomorát személyesen megtapasztalni lelkileg nagyon megterhelő volt. Amikor egy hároméves gyermek a világ minden fájdalmával a szemében baksisért nyújtja a kezét, arra nehéz bármit is mondani. Az oxigénhiánnyal elég jól megbirkóztam. Egyszeri enyhe fejfájást leszámítva nem volt problémám a magassággal. A hatezer méterrel viszont sajnos már nem tudtam megbirkózni.

 

 - Milyen érzés volt két olyan gyakorlott hegymászóval túrázni, akik 8 ezer méter fölé fognak menni?

 

- Megtisztelő volt számomra, hogy elkísérhettem Dávidot és Szilárdot az alaptáborig. Mindkettejüket ismertem az expedíció előtt, de egészen más élmény együtt túrázni két kiváló hegymászóval. Az Island Peakre mászás közben többször elmerengtem azon, milyen érzés lehet két kilométerrel magasabban küzdeni minden lépésért a csúcs felé. Elképzelhetetlen fizikai megterhelés vár rájuk, minden erejükre és szerencsére is szükségük lesz.

 

Tudta? A Magyar Everest Expedíció 2017 tagjainak Klein Dávid és Suhajda Szilárd célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. További érdekesség, hogy idén a Katmandu és az Everest alaptábora közötti szakasz trekking túrájához több hazai híresség is csatlakozott.

Előző

Egyszerű és tiszta...

Következő

Hidd el, lehetséges!...