2017. Augusztus 17. | Jácint
Előző

Magyarok 7000 méter felett...

Következő

Ötezer méter felett...

Egyszerű és tiszta

Badár Sándor

A sajtóból, és a mi korábbi cikkeinkből már értesülhettek arról, hogy a Mount Everest 2017 Expedíciót a trekking táborig, sőt még azon túl is „amatőrök” kísérték. Ezek egyike volt Badár Sándor, színész, humorista

 

-  Milyen volt a találkozás a Mt Everest-el? Milyen érzés volt 5ezer méter felett lenni?

 

-  Ez a találkozás pont olyan érzés, mint találkozni a legnagyobb színészek, vagy rocksztárok valamelyikével. Pl. együtt vacsorázni Robert de Niroval. És amikor ez megtörténik és testközelbe kerül az ember egy ilyen nagysággal, rájön, hogy mégis mindez milyen egyszerű és tiszta. Számomra ugyanez az érzés volt az a hegycsúcs, amelyet a világon mindenki ismer, és a legnagyobb nimbusz! Ötezer méter felett belegondolni abba, hogy mindezt milyen fáradságos izommunkával és odaadással érte el az ember, nagyon felemelő, és boldogságos pillanat. Tudni azt, hogy milyen kevesen érhették ezt el a világon, igen komoly büszkeséggel tölti el az embert. Ugyanakkor belegondolni abba, hogy ez bizonyos emberek számára csak az átlag, akkor sajnos elég lehangoló is!

 

- Mi volt a legjobb élménye, milyen tapasztalatokat szerezett a túra alatt?

 

-  Nagyon jó élmények voltak az esti beszélgetések, amelyek feledtették a napi fáradságot, és formálták a közösséget. Ilyenkor került elő a napi teendő, néhány poén, és talán a legjobb az volt, amikor a serpák magyar poénokat kezdtek gyártani. Természetesen a legszentebb élmény a Mount Everest első megpillantása volt, aminek az igazi végkifejlete az alaptáborba való megérkezés.

 

- Mi volt a legnehezebb ez alatt a két hét alatt? Olyan volt, mint amilyet várt, vagy nehezebb? Hogy bírta az oxigén tartalom alacsonyabb szintjét? 

 

-  A két kérdésre egy választ tudok adni. A legnehezebb talán az volt, amikor éjszaka arra ébredtem, hogy egyszerre hallom a saját szívdobogásomat, a saját lélegzetemet, és mindezt úgy, hogy közben folyamatosan egy nagyon-nagyon hosszú film pörög az agyamban, aminek se eleje se vége, vagyis egy nagyon-nagyon furcsa delejes álom. Úgy kell fel reggel az ember, hogy nem tudja eldönteni, hogy egyetlen egy percet sem aludt egész éjszaka, és ettől még jobban elfárad, de egyetlen egy gondolatot sem tud visszaidézni az éjszakából. Na, ez az oxigénhiány. És akkor kezdődik egy új nap, nyolc - tíz km folyamatos út felfelé ebben az oxigénhiányos állapotban. 

 

- Milyen érzés volt, két olyan gyakorlott hegymászóval túrázni, akik nyolcezer méter fölé fognak menni?

 

-  Az ő határozottságuk, és mértani pontossággal kiszámított viselkedésük nagyon megnyugtatott engem. Már nem voltak kétségeim a saját  szervezetem felől, ezáltal mindent sokkal jobban bírtam. Közelebb kerültünk egymáshoz, és így már barátként szurkolok nekik, hogy minden, amit elterveztek pontosan bejöjjön, hiszen 8000 m fölött már nemcsak emberi tényezőktől függ a siker, hanem nagyon tudják befolyásolni a természeti erők játékai a megtett munkát. És ez bizony ott már nemcsak élet halál kérdése, hanem annál sokkal fontosabb!

Tudta? A Magyar Everest Expedíció 2017 tagjainak Klein Dávid és Suhajda Szilárd célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. További érdekesség, hogy idén a Katmandu és az Everest alaptábora közötti szakasz trekking túrájához több hazai híresség is csatlakozott.

 

Előző

Magyarok 7000 méter felett...

Következő

Ötezer méter felett...