2019. Január 17. | Antal, Antónia
Előző

Ősi hagyományok...

Következő

Horvátország – Kedvenceim egyike (IV...

Kiotó a világ legjobb városa

Az egyik legnépszerűbb utazási magazin, az amerikai Travel and Leisure olvasói szerint Kiotó a világ legjobb városa, amely a rangsorban olyan kedvelt úti célokat utasított maga mögé, mint Bangkok, Isztambul, Barcelona vagy Róma.

 
Az egykori császárváros, amely ősi templomairól és szentélyeiről ismert, méltán nyerte el az előkelő helyezést, hiszen nem kevesebb, mint 17 világörökségi helyszínnel büszkélkedhet. Emellett egy mai napig működő gésa negyed is megtalálható Japán egykori fővárosában. Kiotó ikonikus látványossága, a Fushimi Inari-Taisha szentély egy másik neves utazási portál, a TripAdvisor szavazásán Japán legnépszerűbb látványossága díját nyerte el. A városban számos templom, szentély, pagoda, zen kert, és történelmi nevezetesség található.

Kiotó, a modern város


Kiotóban a művészet és a kultúra rengeteg élményt nyújt a látogatóknak, így a Japánba utazó magyarok is elsődleges célpontjuknak választják. Körutazásaik során több napot is a városban töltenek, hogy felfedezzék Japán igazi, tradicionális arcát. Lehetetlen bemutatni a város összes nevezetességét, de nézzünk néhányat.

 

Kinkaku-ji

A városban található UNESCO világörökségi helyszínek közül a legkihagyhatatlanabb a Kinkaku-ji, amely egy XIV. századi, arannyal borított templom. Különleges elhelyezkedésének köszönhetően az ún. Aranypavilon az előtte elterülő tó tükrében megduplázódva látszik. A Kiotó egyik szimbólumának számító épület három szintből áll, amelyek különböző stílusjegyeket viselnek magukon. Az alsó szint fehér falával a XI. századi Heian építészet stílusát idézi. A faszerkezetű, verandával ellátott középső rész a szamuráj arisztokrácia stílusát viseli, míg a legfelső, aranyborítású emeletet kínai zen stílus ihlette. A lenyűgöző épületet egy díszes aranyfőnix koronázza meg.

Kinkaku-ji, az arannyal borított templom

Ginkaku-ji

Nem kevesebb figyelmet kap a Kinkaku-ji párja, a magyarul Ezüsttemplom néven ismert Ginkaku-ji. Elnevezésével ellentétben sohasem borították ezüstlemezekkel, mivel az építkezés idején tartó háborús időszak miatt nem valósulhatott meg az eredeti terv, így a pavilont ugyanúgy láthatjuk fából készült faszerkezetével, ahogy azt az építtető sógun is látta. Míg az Aranytemplom fenséges pompában tündököl, addig az Ezüsttemplom sokkal inkább természetközelinek érezhető.

Az Ezüst templom

Fushimi Inari-Taisha
A Fushimi Inari-Taisha szentély kapui között sétálva úgy érezhetjük, megelevenedik előttünk az ősi Japán letűnt világa. A híres szentély ebben az évben a TripAdvisor szavazásán Japán legnépszerűbb látványossága díját nyerte el. Az imacsarnokhoz vezető úton több 10.000 torii szentélykapu sorakozik, amelyek mindegyikén adományozójuk nevét olvashatjuk.A több tízezer torri övezte út

Gion-negyed
Ha gésával szeretnénk találkozni, akkor kötelező program a Gion-negyed felkeresése, ahol egymás mellett sorakoznak a régi stílusú házak és a hagyományos teaházak, valamint az exkluzív éttermek. Naplemente után érdemes beülni egy régi stílusú teaházba vagy étterembe, ahol a geikok (a gésák helyi megnevezése) előadásaikkal szórakoztatják a vendégeket. Mint ahogyan a filmekben láttuk, napjainkban is ugyanúgy egyensúlyoznak a magas fa okobojukban, kimonójuk minden apró lépés után kecsesen meglebben. S mint ahogy anno, napjainkban is mást viselnek a gésák és a maikók (tanuló gésa). Elegancia, romantika, némi bepillantás Japán múltjába.

 

A Gion-negyed gésákkal és túristákkal

Yasaka-szentély

Szintén a Gion-negyedben található, ősi japán sintó szentély. Ellentétben a legtöbb szentéllyel, este is látogatható, amikor naplemente után szépséges papírlámpásokkal világítják meg az épületet. A lámpások érdekessége, hogy mindegyik egy-egy kiotói étterem nevét viseli. A város egyik leghíresebb ünnepét, a júliusban megtartott a Gion Matsurit is itt tartják. A fesztivál során karaoke versenyeket és szumó mérkőzéseket tartanak, az árusok szuveníreket és ételeket kínálnak.

A lámpásokkal megvilágított Jasaka szentély                                    Gion Maturi - felvonulás

Daitoku-ji templom

Különlegesen izgalmas, nagy alapterületű zen templom, számos melléktemplommal. Ezek közül a Daisen-in számít a legfőbb látványosságnak, köszönhetően páratlan szépségű japánkertjeinek. A legenda szerint egy Soami nevű zen szerzetes saját kezével alkotta meg a különleges kerteket. Hasonlóan érdekes a Koto-in melléktemplom is, amelyet egy legendás szamuráj harcos, Hosokawa Tadaoki hozott létre. Itt található a híres Shoko-ken teaház, valamint egy csodálatos kert is, amelyet szépséges juharfáival páratlan harmónia leng be.

 

A páratlan szépségű, különleges kert

Szöveg Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője, fotó: Japánspecialista utazási iroda

 

Cimkék:
Előző

Ősi hagyományok...

Következő

Horvátország – Kedvenceim egyike (IV...

Kövess minket!