2017. December 15. | Valér
Előző

Aphrodité szigete – Ciprus (I.)...

Következő

Kastélyozás a Zemplénben...

Holland voltam a Gerecsében

A borairól is ismert Neszmély „árnyékában” szunyókál az aprócska Dunaszentmiklós, mely a sváb hagyományok mellett egy holland „mesefaluval” is büszkélkedhet.

 

Mielőtt a csupakanyar úton leereszkedünk a völgyben megbúvó helységbe, érdemes pár pillantást vetni a panorámára. A környező domboldalakon legelésző lovakat, raszta hajfonatként sorjázó szőlőültetvényeket, szalmabálákkal tűzdelt „alpesi” réteket fedezhetünk fel. A végtelen csöndet és békességet olykor tehénbőgés, a felettünk elhúzó – vélhetően a tatai Öreg-tóra tartó – vadlibák, esetleg a kultúrházban próbáló sváb hagyományőrző kórus hangjai színezik.

 

Amikor a holland „faluról” érdeklődünk, felmutatnak a templomon túli dombra, ahol teraszosan elrendezve azonos stílusban épült házak láthatók – nem tájidegenek, mégis kitűnnek a falu régi házai közül. Aki útba igazít, rögtön el is meséli a sztorit: a hollandok zsigerileg tartanak attól, hogy gátakkal védett országukat egyszer visszahódíthatja a tenger, ezért biztonságos szárazföldeken építenek olyan családi házas „lakóparkokat”, ahová veszély esetén költözhetnek.

 

Jelenleg éves átlagban két hetet pihennek ezekben a „menedékekben”, az év többi részében pedig bérbe adják a hozzá tartozó szolgáltatásokkal egyetemben. (A budapesti holland nagykövetség adatai szerint 3 ezer holland él Magyarországon, de valószínűleg inkább 10 ezerhez közelít a számuk, írja a HVG. A Mátrában holland klub is működik, de a legtöbben Baranyában és Somogyban laknak, és Nógrád is kezd népszerű lenni. A magyarországi hollandok nagyobb része nyugdíjas, akik nagyon jó életszínvonalat tudnak elérni magyar falukban a nyugati nyugdíjból.)

 

A „faluról” a faluban aztán a láthatóan mindig up-to-date recepción kiderül, hogy valójában egy nyugati színvonalú apartman- és üdülőközpont az Ászár-Neszmélyi borvidék közepén – a nívót az garantálja, hogy 2013-tól egy elismert nemzetközi franchise hálózat, a Landal Green Parks flottájába tartozik. Amikor a recepción a szálláslehetőségről érdeklődünk, megtudjuk, hogy a Landal név fogalom az üdülők között, egy olyan nemzetközi minőségi sztenderdet jelent, amelynek különösen nagy vonzereje van a hollandok számára. Nagy becsben tartják a természethez való közelséget, a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot. Nem véletlen, hogy a vendéglátásban, cateringben is a helyi – 50-60 kilométeres körzetben található – őstermelőket részesíti előnyben az alapanyagok beszerzésénél.

 

Nosza, gondoltuk, nézzük meg, mit tudnak ehelyütt, amit máshol nem a vendéglátásban. Ami rögtön lejött, az a „mindent, ami szükséges, de csak annyit” elv, egy számunkra szokatlannak tűnő prakticizmus, egy szinte skandináv kiszámítottság, amit az elkényeztetett magyar vendég elintézhet akár egy lekicsinylő „túl egyszerű” kijelentéssel. Pedig ez nem igaz, pusztán csak a prioritások súlypontjai kerültek máshová: ehelyütt úgy érezheted jól magad és élvezheted a természet adta lehetőségeket, hogy nem két kiló fölösleggel térsz haza. A holland és magyar gasztronómiát mixelő séf kínálta étkek egészségesek, finomak, még akkor is, ha e körül nincs különösebb parasztvakítás. Érződnek a jó alapanyagok, a gondosság.

 

A „háttér” pörög, nincs magára hagyott vendég, rendetlen asztal. Szigorúnak tűnhet, hogy a reggeli és vacsora „csak” két órás időintervallumban vehető igénybe, de ezzel is óhatatlanul edukálják a vendégeket: ne tölts sok időt az asztalnál, inkább indulj el felfedezni a lehetőségeket: a lovaglást, a biciklizést, a túrázást. (Aki pedig a konyha művésze, a tökéletesen felszerelt apartmanbeli konyhájában ezt gond nélkül kiélheti.)

 

A központi főépületében többek között az élményfürdővel rendelkező wellness részleg - igen, oda gyalog kell menni, de nem akármilyen parkosított környezetben -, gyermek játszóház, valamint a konferencia- és szekcióterem található. A wellness központ fedett medencéi mellett saját szabadtéri úszómedencét is kínál, továbbá asztalitenisz, billiárd- és csocsóasztal, valamint a fitneszterem mellett sport- és teniszpálya is várják a mozgás szerelmeseit.

Ami ennél is fontosabb, hogy a lakóterek az otthonosságukkal kifejezetten alkalmasak a családi „csapatépítésre”: a 2-3 hálószobás légkondicionált lakosztályok – 102 darab van belőlük - 4-6 fő elhelyezésére adnak lehetőséget, minőségi bútorokkal és igényes enteriőrrel, minden igényt kielégítő felszereltséggel rendelkeznek, legyen szó akár a konyháról, akár a kerti bútorokkal ellátott hatalmas teraszokról, ahonnan a fantasztikus panorámát élvezhetjük. Ezen a helyen jó együtt lenni, itt lelassul az idő, jut belőle egymásra is, nem feltétlenül érzi az ember azt a „na, most, de rögtön” élményvadászati kényszert.

 

A holland falu olyan, mint a jó cipőbolti eladó, nem tolakszik, de amikor szükség van rá, ott terem. Talán tényleg ez a falusi turizmus következő szintje: el lehet vonulni, de úgy, hogy közben együtt lehet lenni. Nem kell ehhez hókuszpókusz, feng shui, vagy pezsgő reggelire, sokkal hasznosabb, ha az ember eljátszik a gondolattal: otthon is így szeretnék élni. Meglehet picit jobban, az élet, a természet adta lehetőségeket jobban megbecsülve távozunk – rám legalábbis így hatott ez a környezet. Nem azt mondom, hogy a hollandok értékrendje jobb, mint a mienk, de hogy egészségesen árnyalja a „nekem ez jár” típusú hozzáállásunkat, az biztos. Mondhatnám azt is, hogy olyan, mintha külföldön lennénk – itthon.

 

És ami a legfontosabb: ebben a kombinációban az ember egy pillanatig sem érzi azt, hogy egy futószalagon legyártott szállodaipari terméket tuszkolnak le a torkán. Mert nem tuszkolják, hanem kínálják. Nagy különbség.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Aphrodité szigete – Ciprus (I.)...

Következő

Kastélyozás a Zemplénben...

Kövess minket!