2021. Július 29. | Márta, Flóra
Előző

Észak-Afrika gyöngyszeme: Tunézia...

Következő

Ősi hagyományok...

Biztonság mindenekfelett!

A négy biztonsági szempont alapján felállított lista élmezőnyében Tokió mellett még négy kelet-ázsiai nagyváros található.

 

Tokió a világ legbiztonságosabb városa a The Economist Safe Cities Index 2015 felmérése szerint. A tanulmány készítői a világ 50 legnagyobb városát vizsgálták négy biztonsági szempont alapján: közbiztonság, egészségügyi biztonság, az infrastruktúra állapota és a digitális biztonság. Az e kritériumok mentén összeállított lista egyik nagy nyertese Ázsia, hiszen annak első húsz helyén nem kevesebb, mint öt távol-keleti nagyváros tanyázik. Nem csupán Tokió, de Szingapúr, Oszaka, Hong-Kong és Taipei is a legbiztonságosabb, ajánlott desztinációk között van.

 

A japánok fővárosa a digitális biztonság kategóriájában bizonyult a legkiemelkedőbbnek, de ugyancsak az első öt között van a közbiztonság és az infrastruktúra állapotát tekintve. Habár Tokió földrajzi adottságai okán különösen kiszolgáltatott a földrengéseknek és egyéb természeti katasztrófáknak, a város tudatos építkezésének és a felújítási programoknak köszönhetően képes ezt ellensúlyozni.

 

A felmérés eredménye kapcsán az egyik legilletékesebbet, Simon Karolinát, a Japánspecialista utazási iroda vezetőjét kérdeztük tapasztalataikról: -„A japán közbiztonság messze földön híres, így nem meglepő, hogy az élen végzett. Utasaink meghökkenve számolnak be arról, amit a szigetország mindennapjaiban tapasztalnak ottlétük során. A japánok például többnyire nem zárják le biciklijüket, ha rövid időre bemennek vásárolni, de az autókban is bátran bent merik hagyni a slusszkulcsot. Japánban emellett nagyon fegyelmezetten és biztonságosan vezetnek, és nem kell tartani az erőszakos utcai kéregetőktől, árusoktól sem. Ráadásul ne lepődj meg, ha az étteremben egy üres asztalon mobiltelefont és pénztárcát látsz, a helyiek így jelzik egymásnak, hogy ez az asztalt foglalt” teszi hozzá Simon Karolina.

 

A felmérés második és harmadik helyén szintén ázsiai nagyvárosok végeztek. Tokió mögött Szingapúr végzett, őt követi a két és félmilliós japán nagyváros, Oszaka. Európa leszorult a dobogóról, a negyedik Stockholm, az ötödik pedig Amsterdam lett.

 

Aki megteheti, győződjön meg személyesen is arról, hogy mennyire helytálló a felmérés eredménye.

 

Előző

Észak-Afrika gyöngyszeme: Tunézia...

Következő

Ősi hagyományok...

Kövess minket!