2020. Augusztus 15. | Mária
Előző

Irány Hamburg!...

Következő

Zöldség-gyümölcs csónakból...

Athéni hétvége


Ha egy kis napsütésre vágyunk, akkor mindenképpen érdemes – akár pár napra is – elugrani a görög fővárosba. Athén Európa legidősebb fővárosa, ahol jól megférnek egymás mellett az antik világ istenei és a modern jazzkultúra sztárjai csakúgy, mint az Akropolisz több ezer éves templomai a legmodernebb minimalista épületekkel. Izgalmas zenei programok, csodás antik látnivalók várják az idelátogatókat, kedvcsinálónak az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány izgalmas tudnivalót Athénról.

 

Kutasd az olajág legendáját!

Athén Európa egyik legidősebb városa, ahol már 3000 évvel ezelőtt is éltek emberek. A legenda szerint a település megtetszett Pallasz Athénének és Poszeidónnak is, így a lakóknak kellett választani, hogy melyik istennek áldoznak. Poszeidón, a tenger istene egy csodálatos forrással ajándékozta meg a lakókat, amely azonban sós volt, hűen tükrözve a tenger istenének képességeit. Athéné viszont egy olajágat adományozott a városnak, ami nemcsak étellel és olajjal látta el az itt élőket, de fát is biztosított számukra a túléléshez. A lakók hálájuk jeléül Athénét választották istennőjüknek, és róla nevezték el a várost is. Az Akropoliszon máig áll az Athénének szentelt Parthenón, ahol személyesen is részesei lehetünk a több ezer éves legendának.

 

Az 1903-ben elkészült márvány dór oszlopokkal beépített Nemzeti Könyvtár előtt álló obeliszk egyike Pallasz Athénének ad emléket.

 

Tíz év óta először ismét eredetiben tündököl az Akropolisz!

Az idei év pedig különösen alkalmas egy athéni kirándulásra, mivel befejeződött az időszámításunk előtt 500 körül épült városközpont, az Akropolisz renoválása, így teljes pompájukban tekinthetőek meg a híres épületek: a Parthenón, Dionüszosz színháza vagy Zeusz szentélye. Igazi mágikus csemegének számít az egykori főtéren álló úgynevezett „Szelek tornya”, amely nemcsak megjósolta a város pontos időjárását, de a tetején lévő világtükör megmutatta az Athénra törő hadseregeket is. Kétségtelen, hogy Athénban lépten-nyomon valamilyen antik látnivalóba botlunk, de ennek ellenére a modernebb épületek sem hiányoznak. Ne hagyjuk ki a Hellenic Cosmos Cultural Centert és a híres milliárdos nevét viselő Onassis House-t, ezek ugyanis nemcsak többféle kulturális programot kínálnak, de kívülről is különleges látványt nyújtanak. Hasonló élmény lehet az új Akropolisz múzeum futurisztikus épülete is.

 


Az ókor egyik csodálatos alkotása a Parthenón.

 

Kihagyhatatlan bevásárló túra a Plakában!

A Szintagma negyedtől induló, Városligethez hasonló nemzeti parkban számtalan sport közül válogathatunk, és nem mellesleg megnézhetjük az 1896-os, első modernkori olimpia helyszínét adó stadiont is.  Az olimpiai történelem megismeréséhez érdemes ellátogatni a 2004-es Athéni Olimpiai Komplexumba is, ahol már modern körülmények tartották a játékokat. Ha pedig egy kis vásárlásra vágyunk, akkor ki ne hagyjuk az Akropolisz lábánál elterülő Plaka negyedet, ami török történelmének hála olyan, mint egy izgalmas keleti bazár.

 

A Plaka zeg-zúgos utcáiban jól megférnek az éttermek és az apró divat és ajándéktárgy üzletek.

 

Athéni kóstoló a gyroson túl…

A görög konyha világhírű: a moussakat vagy a gyrost már mindenki kóstolta, de ha szeretnénk megízlelni egy-egy újabb ízt is, akkor mindenképpen térjünk be valamelyik belvárosi tavernába. Ne hagyjuk ki a karamellizált, gombás, házi sült tésztát és a Nisosról származó, többféle ízben készülő, tradicionális sajtkrémes pitét, a meliterat! A városban egyébként számtalan étterem található, amelyek a világ teljes gasztronómiai palettáját felvonultatják a keleti ízektől kezdve az amerikai hamburgerig.  A legtöbb vendéglátó a Plaka negyedben és az Akropolisz környékén működik.

 

Tradicionális görög ételek

 

Februárban Al Di Meola és Ramsey Lewis koncert!

Az év első pár hónapja különleges programcsemegékkel várja az Athénba látogatókat: belekóstolhatunk a világ legfinomabb csokoládéiba az éppen ide érkező Csoki Kiállításon, vagy megnézhetjük a legendás Pillangókisasszonyt az Athéni Nemzeti Operában. Ha zenéről beszélgetünk, akkor Görögországról mindenkinek a szirtaki jut elsőként eszébe, holott Athén Európa jazz-fővárosának is tekinthető. A 2016-os év első pár hónapja izgalmasnak ígérkezik, hiszen februárban koncertet ad a háromszoros Grammy díjas Ramsey Lewis Quartet, csakúgy, mint a világhírű gitáros Al Di Meola. Mindkét koncertet a Gazarte-ban rendezik meg, amelynek honlapján folyamatosan frissítik az aktuális koncertinfókat angol nyelven.

  

Az 1940 alapított Görög Nemzeti Opera

 

Utánajártunk: A Budapest Airport téli kampányának egyik kiemelt úti célja Athén, ahová a téli szezonban hetente háromszor közlekednek járatok. Ráadásul januárban páros athéni repülőjegyet nyerhet egy szerencsés, ha jól válaszol a reptér Facebook oldalán (facebook.com/budapestairport) megjelenő athéni játék kérdéseire. 

 

 

 

 

 

 

 

Előző

Irány Hamburg!...

Következő

Zöldség-gyümölcs csónakból...

Kövess minket!