2020. Február 28. | Ákos, Bátor
Előző

Befogták a szelet a Peugeot tervezői...

Következő

Otthon tartotta a díjat a legszebb Alfa...

Útra kelnek a guruló nappalik

A nyári utazások tervezésénél a lakóautók iránt kereslet növekedése egyfajta kempingezős nosztalgiát sejtet – a mai kényelmi szolgáltatások persze nélkülözhetetlenek.

 

Az év első felében rekordszámú lakóautót és lakókocsit helyeztek forgalomba Németországban, 11,8 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban – jelentette be minap a Caravaning Industrie Verband, az ágazat szakmai képviselete. Az emelkedő trend legfőbb oka demográfiai folyamatokban keresendő, hiszen az iparág legnagyobb célközönsége - az 50 év feletti vásárlói réteg - folyamatosan növekszik. Ugyanakkor a kint a természetben eltöltött szabadidő növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több fiatal család is felfedezi magának a lakóautók által kínált előnyöket.

 

A képviselet szerint a kereslet alakulása a mind több kényelmi szolgáltatással felszerelt járművek egyre növekvő népszerűségét mutatja. A lakóautók átlagára tavaly 71 ezer euró, a lakókocsiké pedig 20 ezer euró volt – derült ki. A piacvezető Ford Transit Custom modellre épülő, és a Ford régi lakóautó-specialista partnere, a Westfalia által kifejlesztett Nugget már régóta a német lakóautó-tulajdonosok kedvence.

 

A legújabb modellben minden kifinomult megoldás és modern technológia a rendelkezésre áll, köztük a SYNC 3 csatlakozási és szórakoztató rendszer is, amelynek segítségével az országúti vándorok menet közben is kapcsolatban maradhatnak a világgal. Az autó innovatív tervezésének és kiváló minőségű átépítésének köszönhetően a jármű kifejezetten otthonos és lakályos. A Nugget lakóautóban akár négyen is alhatnak, hiszen a tetőtérből kihajtható dupla ágy mellett egy másik ugyanekkora fekvőhely is rendelkezésre áll a lakótérben. A hosszabb tengelytávú Nugget Plus modellben még több tárolóhely található, valamint egy beépített WC és kézmosó is.

 

A Nugget innovatív tervezése révén sikerült egy háromosztatú belső teret kialakítani: az L-alakú konyha hátul, a nappali-étkező pedig középen kapott helyet, míg a tetőtérben kényelmes hálóhelyek találhatók. Az utastér padlóját díszítő, fahatású burkolat nemcsak szép, hanem könnyen is tisztítható, és az utasok komfortjáról a kiegészítő fűtés gondoskodik, amikor éjszakára leparkolják a járművet. Ha a dupla felső ágy kevésnek bizonyul, egy másik dupla ágy is kialakítható a nappaliban.

 

A főzőfülke kétégős gáztűzhelyének és króm-nikkel mosogatójának köszönhetően a hosszú túrák után meleg vacsora várhatja az utazókat; a főzéshez szükséges hozzávalókat egy 40 literes, kompresszoros hűtőszekrény tartja frissen. A friss víz és a szennyvíz beépített tartályokban tárolható (mindkettő 42 literes), és ugyanezek a tartályok szolgálják ki a jármű hátuljára felszerelt kültéri zuhanyzót is.

 

A nappali felhajtható asztalát az étkezéshez vagy egy jó beszélgetéshez akár öten is körbeülhetik: a menetirányba néző üléspadon hárman férnek el, míg a vezető és az első utas ülése 180 fokban hátrafordítható, és ezt a műveletet nagyban megkönnyíti a lehajtható kézifékkar. Aki viszont jobban szeret a szabadban étkezni, az kinyitható asztalt is rendelhet két székkel, valamint kihajtható/visszahúzható napernyővel.

 

Minden jármű sötétített hátsó üvegezéssel, kibillenthető második üléssori oldalablakokkal és fűthető hátsó szélvédővel készül. Az extrák közt olyan tételek szerepelnek, mint a prémium hangrendszer, vagy a kerékpárok és más sporteszközök szállítására szolgáló kiegészítők.

A Transit Custom Nugget lakóautót a Ford legmodernebb 2,0 literes EcoBlue dízelmotorja hajtja; az erőforrás optimalizált üzemanyag-fogyasztásához kifinomult működés és az alacsony fordulatszám-tartományokban is magas forgatónyomaték társul

 

A vásárlók választhatnak a 130 és a 170 lóerős motorváltozatok közül; mindkét blokkhoz csatlakozható a hatfokozatú manuális vagy a jó gázreakciókat biztosító, hatfokozatú Select Shift automata sebességváltó. Az erőforrások legalacsonyabb üzemanyag-fogyasztása 6,3 l/100 km.

 

A Transit Custom Nugget számos modern vezetősegítő rendszert kínál, amelyek a márka legújabb személyautóiban is megtalálhatók, és kifinomult érzékelőkkel, radarokkal és kamerákkal mérik fel az autó környezetét és a pillanatnyi forgalmi helyzetet. Ilyen például a keresztirányú forgalomfigyelő, a gyalogosészlelővel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer, a széles látószögű tolatókamera és az adaptív sebességtartó automatika.

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

Befogták a szelet a Peugeot tervezői...

Következő

Otthon tartotta a díjat a legszebb Alfa...

Kövess minket!