2020. Február 28. | Ákos, Bátor
Előző

Lóerő parádé Goodwoodban...

Következő

Befogták a szelet a Peugeot tervezői...

Öt aranyszabály az autós nyaralás előtt

c

 

Mivel a hazai járműállomány átlagéletkora 14 év feletti, jó eséllyel többen idős gépkocsival veszik nyakukba a sátorfát, amely alapvetően nem jelent problémát, feltéve, hogy megfelelően felkészítették a gépkocsit az utazásra. Minimum öt dologra mindenképpen figyeljünk oda.

 

1. Vizsgáltassuk át a gépkocsit egy márkaszervizben

A márkaszervizek évszakonként kínálnak az adott időszaknak megfelelő átvizsgálást, amely során néhány ezer forintból felmérhetjük autónk állapotát. Amennyiben szükséges, itt orvosolni is tudják a problémákat. Fontos, hogy a futómű, az abroncsok, a fékek, a légkondicionáló megfelelő állapotban legyen az utazás előtt, de ugyanúgy lényeges, hogy ellenőrizzék a folyadékok szintjét (pl. fék, hűtő, ablakmosó), az izzókat és a pótkerék állapotát. A guminyomást a csomagok és az utasok számának megfelelően korrigáljuk, amennyiben többen utazunk a gépkocsiban, sok holmival, nagyobb nyomásra van szükség a kerekekben. Alacsony nyomás esetében a gumik szabálytalanul kophatnak, és szélsőséges helyzetben az alakváltozásból eredő súrlódás miatt felmelegedő abroncsok akár fel is robbanhatnak.

 

2. Ellenőrizzük a kötelező és a javasolt tartozékokat

Az autóban kötelező magunkkal vinni egy elsősegélydobozt és az elakadásjelző háromszöget, több országban elvárás a tűzoltó készülék, javasolt a láthatósági mellény, az izzókészlet és a vontatókötél.

 

3. Kössünk biztosítást

Az indulás előtt kössünk nemzetközi biztosítást a gépjárműre, és ne feledkezzünk el az utasok betegség és poggyász biztosításáról sem, mert ezek hiánya komoly költségeket vonhat maga után.

 

4. Pakoljuk be szakszerűen a csomagokat

Hirtelen fékezésnél vagy egy balesetnél komoly problémát okozhatnak a rosszul rögzített csomagok, éppen ezért érdemes odafigyelnünk arra, hogyan pakolunk. Tegyük alulra a nagyobb, nehezebb holmikat, felülre mehetnek a kisebb, könnyebb pakkok. Az éles tárgyakat rögzítsük hevederrel, s a csomagtartó tartalmát fedjük le egy pokróccal. Amennyiben az utastérben is nagyobb tárgyat szállítunk, akár biztonsági övvel le is köthetjük azt, a kisebb tárgyakat helyezzük el az erre kialakított rekeszekbe, kesztyűtartóba. De arra is figyeljünk, hogy az utasok, legfőképp a gyerekek szabályosan foglaljanak helyet a kocsiban.

 

5. Ezekre figyeljünk az utazás során

Mielőtt útnak indulunk, nézzünk utána a külföldi országok szabályainak, mert azok nem ismerete nem ment fel minket az elkövetett szabálysértések alól. Azt is térképezzük fel, hol, milyen autópálya matricára lesz szükségünk. Még otthon tápláljuk be a célállomásunkat a navigációba, s ügyeljünk arra is, hogy engedélyezzük az autópálya használatot a szoftver számára. Menetközben ne arra menjen ki a játék, hogy minél kevesebb megállással érjük el a célállomást, hanem iktassunk be pihenőket.

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

Lóerő parádé Goodwoodban...

Következő

Befogták a szelet a Peugeot tervezői...

Kövess minket!