2019. Június 18. | Arnold, Levente

Nincs petárda para a Ford kutyaházban

Bár még csak prototípus, a zajkioltó kutyaház az első megvalósuló ötlet a Ford Interventions sorozatban.

 

Szilveszterkor ujjongó emberek számolják az újévig hátralévő másodperceket, miközben lángba borul az égbolt a tűzijátékok fényétől. Csakhogy az ezzel járó hangélmény igencsak fájdalmas tud lenni a házi kedvencek számára.

 

Becslések szerint az Egyesült Királyságban élő kutyák 45 százaléka mutatja a félelem jeleit a tűzijátékok hangja miatt – ami miatt a kutyák gazdái és azok családtagjai is rosszul érzik magukat.

 

A probléma egyik lehetséges megoldása a zajkioltó kutyaház, ami az autókban és fejhallgatókban alkalmazott technológiákhoz hasonló megoldással óvja meg a kutyák érzékeny fülét, így a gazdiknak nem kell elzárniuk kedvenceiket a család többi tagjától.

Amikor a kutyaházba épített mikrofonok érzékelik a tűzijátékok hangját, egy beépített audiorendszer ellentétes fázisú frekvenciákat bocsát ki, gyakorlatilag teljesen kioltva, vagy legalábbis jelentősen mérsékelve ezzel a robbanások hangját.

 

A szerkezet szerves részét alkotja a hangszigeteléshez alkalmazott, nagy sűrűségű parafa is. Az eredmény: nincs több szilveszteri stresszforrás. Ez egyelőre csupán koncepció, de magában hordozza a lehetőséget arra, hogy sokkal jobban kezdődhessen az év számunkra – ahogyan négylábú barátaink számára is.

 

„Sok állat számára félelmetes a tűzijátékok hangja, hiszen a kutyák a hangokat az emberekhez képest négyszer távolabbról, illetve jóval szélesebb frekvenciatartományban érzékelik. A lényeg az, hogy időben fel kell készülni a tűzijátékokra. Ennek része egy olyan hely megtalálása, ahol a kutya biztonságban és kellemesen érezheti magát,” mondta el Graeme Hall, az Egyesült Királyság egyik legelismertebb kutyakiképzője, aki már 5000 viselkedési problémákkal küzdő kutyán (és gazdáikon) segített.

 

Az ötletet a Ford Edge SUV-ban alkalmazott zajkioltó technológia ihlette, ami csendesebb autózást kínál az autóvezetők és utasaik számára. Amikor a mikrofonok erős zajt érzékelnek a motor vagy az erőátviteli rendszer irányából, akkor a jármű audiorendszere ezzel ellentétes fázisú hanghullámokat bocsát ki.

 

A Ford Aktív Zajkioltó rendszere három, az utastér stratégiai pontjain elhelyezett mikrofon segítségével érzékeli a motor és a sebességváltó felől érkező nemkívánatos zajokat. A rendszer az audiorendszeren keresztül bocsát ki ellentétes fázisú hanghullámokat – anélkül, hogy az hatással lenne a zene vagy a beszélgetés hangerejére. 

 

Bár még csak prototípus, a zajkioltó kutyaház az első megvalósuló ötlet a Ford Interventions sorozatban, amelyek célja, hogy a márka az autóipari know-how segítségével oldjon meg hétköznapi problémákat.

 

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!