2019. Május 26. | Fülöp, Evelin
Előző

„Húzós” eredmények a Fordtól...

Következő

Nincs petárda para a Ford kutyaházban...

Nagy kaliforniai álom a VW-től

Minden fontosabb lakóautó funkciót vezérelhetünk a Grand California központi kijelzője segítségével – lehet készülni a nyárra.

 

Az új Grand California 2019. év elején érkezik a kereskedésekbe, de már korábban jelentős elismeréseket gyűjtött be: a lakóautó a közelmúltban nyerte el a „Connected Car Award 2018” díjat. Ami nyilván jót tett az előrehozott vásárlásoknak: a nyári autós kalandozások járművével akár karácsonyra is megajándékozhatták magukat a mobil nyaralások hívei.

 

Az AUTO BILD és a COMPUTER BILD magazinok által alapított díj az olvasók szavazatán alapul, így jól mutatja a digitalizált autóipari környezet aktuális irányzatait. A Grand California modellre leadott olvasói szavazatok igazolják a tényt, hogy ebben a kategóriában szinte nincs még egy olyan lakóautó, amely hasonlóan széles kínálattal bír a hálózatba kapcsolt infotainment és szórakoztató megoldások tekintetében. A Grand California alapja a legújabb Crafter modell és két méretben lesz elérhető az ügyfelek számára.

 

A „Connected Car Award 2018” díj jelszava így hangzott: „Válaszd a legintelligensebb autót!”. És a két magazin olvasói éppen ezt tették. A „Hálózatba kapcsolt autó: Nagyméretű autók/Lakóautók” kategóriában a nagy többség a Grand Californiára adta le a voksát. A kulcsfontosságú lakóautó funkciókat itt a különálló központi kijelzőn keresztül vezérelhetjük, ahol akár az ivóvíz és a szennyvíz aktuális szintjét is nyomon követhetjük. A kijelző segítségével állíthatjuk a fűtést, a belső világítást, az energiaellátást és a hűtőt is.

 

A további elérhető, hálózatba kapcsolt szolgáltatások között találunk különböző infotainment rendszereket, amelyeket telefonos interfész, akár hat USB interfész, a Volkswagen Media Control (az infotainment rendszer távvezérlése egy tableten vagy okostelefonon keresztül) és az App Connect (az okostelefon alkalmazásainak pl. WhatsApp vagy Spotify az infotainment rendszeren keresztüli használatát tesz lehetővé) tesz teljessé. Immár lehetséges a korábban okostelefonon vagy tableten megtervezett utak áttöltése is a Grand California navigációs rendszerébe.

 

További innovatív megoldásként opcionálisan választható a Bluetooth-on keresztül történő hangrendszer vezérlés, amely a nappali részben található négy hangfalat és egy mélynyomót szabályozza. A választott infotainment rendszertől függetlenül az autóban helyet foglalók könnyedén összepárosíthatják azt okostelefonjukkal, tabletjükkel vagy laptopukkal, így akár a saját gyűjteményükből is tudnak zenét lejátszani. Egy WiFi hotspot segítségével pedig a jármű összes utasa szörfölhet a világhálón.

Az 1988-ban debütált és a Transporter alapjaira épült California eddig kiszállított 160 000 darabjával a világ legsikeresebb lakóautója. A Grand Californiában a szekrények borítása jellemzően fehér. Ez a színséma világos és tágas érzetet kelt, amelyet csak fokoznak az oldalt és hátul található lakóautó ablakok és a jármű hátsó részében található dupla ágy illetve a nappali rész feletti hatalmas tetőablak.

 

Minden lakóautó ablakot egy kétrészes rolóval (szúnyoghálóval illetve sötétítővel) szereltek fel. A konyha és a tágas, 840 x 800 mm méretű fürdőszoba mellett olyan részletek fokozzák a kényelmet, mint például a tolóajtó feletti külső világítás. A szintén az alapfelszereltség részét képező, külső, szabályozható hőmérsékletű tusolóhoz való csatlakozó a jármű hátuljában kapott helyet és igazán kényelmessé teszi a kempingben eltöltött napokat. A tolóajtó elé nyíló, elektromosan működtetett lépcső a ki és a beszállást könnyíti meg, az ajtó két oldalán helyet kapott kétrészes szúnyogháló pedig az alapfelszereltség részeként fokozza az utazók komfortérzetét.

 

A Grand California frissvíz-tartálya révén 110 liter víz szállítására képes. Szintén az alapfelszereltség része, hogy nincsenek kapcsolók a fürdőszobában, a lámpa automatikusan, mozgásérzékelő szenzorok segítségével kapcsolódik fel.

 

Opcionálisan elérhető a gyerekek számára készült emeletes ágy és a felette beépített panorámatető. Szintén az extrafelszereltségek listáját bővíti a jármű hátsó részénél a tetőre szerelhető további klímaberendezés, a napellenző, a hátsó kerékpártartó és a nyíló ajtókban elhelyezhető kempingasztal és kempingszékek. A hagyományos gázfűtés opcionálisan egy gáz vagy dízel segítségével előállított elektromos árammal működtetett fűtési rendszerré bővíthető. Az új modell ára várhatóan nem éri el az 55 ezer eurót.

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

„Húzós” eredmények a Fordtól...

Következő

Nincs petárda para a Ford kutyaházban...

Kövess minket!