2018. Október 16. | Gál
Előző

Cseh atléta méretes hátsóval...

Következő

Milliméterekben mért biztonság...

Művészet és szépség BMW-vel

A tizennyolcadik BMW Art Car először Makaóban állt rajthoz, de lehet már regisztrálni a 2018-as Concorso d’Eleganza Villa d’Este „szépségversenyre” is.

 

Cao Fei guruló műalkotása november 17-19. között, az FIA GT Világkupa makaói záró fordulóján ünnepelte versenypályás premierjét. A különleges autót Augusto Farfus, a BMW Motorsport egyik legtapasztaltabb pilótája vezette.

 

Az 1954-ben debütált, tizenkilenc kanyarból álló vonalvezetést a földkerekség egyik leghosszabb belvárosi pályájaként tartják számon, amelyet helyenként mindössze hét méter széles aszfalt borít. Rendhagyó helyszín egy rendkívüli premiernek, a BMW Motorsport ugyanis itt gurította először rajtrácsra a legendás BMW Art Cars kollekció legújabb tagját, a Cao Fei kézjegyét viselő guruló műalkotást. A tizennyolcadik BMW Art Car műalkotásához a Kínában végbemenő rendkívül gyors társadalmi változások adták a kezdő ihletet. Három éven át tartó kutatómunkája során a mindössze harminckilenc esztendős multimédia-művész Kína több ezer éves történetébe ásta bele magát, hogy a mélyen gyökerező hagyományok és az ősi spirituális bölcsesség forrásához jusson.

 

A tizennyolcadik BMW Art Car modell elkészítéséhez ezután egy párhuzamos univerzum létrehozásával látott hozzá, installációja így három alkotóelemből tevődik össze: egy spirituális időutazásra invitáló videóból, egy színes fényjátékot ígérő, külön okos alkalmazáson keresztül elérhető kiterjesztett valóságból és a szénszál-fekete BMW M6 GT3 versenyautóból.

 

Az ősi kínai szokásokból táplálkozó, élénk színekre építő koncepció az Ázsiában igen gyakorinak számító spirituális ceremóniák évezredes tradícióját élteti: a távol-keleti országban nagy hagyománya van az új tárgyak, így például a gépkocsik megáldásának, hogy ezzel is óvják az útra indulókat. A versenyautó körüli fényjáték eközben a szabad szemmel láthatatlan és e híján elképzelhetetlen valóságot is a rajongó elé tárja.

 

A múlt héten véglegesítették, hogy az észak-olaszországi Cernobbio városában megrendezett Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2018-ban is a járműtörténelem klasszikus autócsodáit és legendás motorkerékpárjait gurítja ki a Comói-tó partjára. A két-és négykerekű csillagok rendhagyó szépségversenyét a BMW Group Classic és a Grand Hotel Villa d’Este luxusszálloda ezúttal „Hollywood a Tó mentén” mottó alatt hívja életre. A háromnapos eseménynek 2018. május 25-27. között ismét a Villa d’Este és a Villa Erba luxusszállodák parkja ad majd otthont, ahol a Concorso d’Eleganza Villa d’Este a járműtörténelem magával ragadó évtizedeinek nagyszabású, színpadias felelevenítése mellett a jövőbe mutató tanulmányautóknak és prototípusoknak is reflektorfényt biztosít.

 

A legendás járműszépségverseny indulói nyolc kategóriában versenyeznek majd. A mezőny ezúttal is a járműgyártás évszázados történelmének legfontosabb állomásait gyűjti csokorba, a háború előtti idők versenyautóitól, luxuslimuzinjaitól és sportautóitól kezdve, egészen a háború utáni korok két- és négykerekű remekeiig. A klasszikus autók és a történelmi motorkerékpárok ezúttal a jármű- és a filmtörténelem összefonódását elevenítik fel, a némafilmekben és az arany ’20-as évek vásznain megjelenő gépkocsikkal és az első hollywoodi világsikerek kerekeken guruló főszereplőivel.

 

A háromnapos esemény felhozatalát a legkülönlegesebb járműkategóriák rendhagyó darabjai színesítik, köztük számos olyan kivételes motorkerékpárral és gépkocsival, amelyek nem csupán az utca emberében, de a leghíresebb hollywoodi sztárok életében is nyomot hagytak. A most először életre hívott „motorsport” kategóriában ráadásul az elmúlt évtizedek Forma-1-es versenyautói is egymás mellé gurulnak majd.

 

A világhírű Concorso d’Eleganza Villa d’Este a történelmi autócsodák és a legendás motorkerékpárok legexkluzívabb eseménye, amelynek története egészen 1929-ig nyúlik vissza. A 2018-as felvonás regisztrációja már megkezdődött, a klasszikus járművek tulajdonosai a világ minden tájáról benevezhetik ritkaságukat az előkelő szépségversenyre.

Tóth Gábor Ákos

 

Előző

Cseh atléta méretes hátsóval...

Következő

Milliméterekben mért biztonság...

Kövess minket!