2017. November 19. | Erzsébet
Előző

Kisfiús mosoly, férfi teljesítmény...

Következő

Amikor az autó az ihlet forrása...

Múltidézés a BMW-vel

Dizájnkiadások anno és most a BMW ajánlásával - mondhatnánk összefoglalóan a hétvége két autótörténelmet és művészetet összekötő kiállításáról.

 

Veterán autóritkaságok mutatkoztak be a hétvégén, Balatonfüreden a Concours d’Elegance elnevezésű rendezvényen. Idén már negyedik alkalommal rendezték meg a stílus és hagyomány autós szépségversenyét az északi part fővárosában. A divat, a stílus és az autózás történelmi pillanatait egyfajta gördülő kiállításként bemutató rendezvénynek a BMW Group Magyarország idén is kiemelt partnere. A BMW mellett a MINI kapott kiemelt figyelmet, és a klasszikus darabokhoz illeszkedve, az idén 50 éves Monte-Carlo rally győzelmet ünneplő John Cooper Works modelleket helyezték a középpontba.

 

A szervezők több mint 50 különleges autócsodát vonultattak fel a balatonfüredi promenádon és a szakmai zsűri idén is négy kategóriában díjazta a felvonuló autó és motorkerékpár különlegességeket, így veterán, vintage, classic és youngtimer modelleknek ítélték oda vasárnap a trófeákat.

 

A kiállított autók között felbukkantak a harmincas és negyvenes évek sportautói vagy éppen a nyolcvanas évek filmsorozatának ikonikus autócsodája, de megtekinthető volt több klasszikus Rolls-Royce luxuslimuzin is, melyekhez idén felsorakoznak a legújabb Dawn és Ghost modellek. A Concours d’Elegance teret adott szakmai fórumoknak is, szombat délután pedig Katti Zoób-minikollekciók színesítették a kínálatot, ezúttal a ruhák stílusában is az autózás nagy korszakai köszöntek vissza.

 

A világ egyik legnagyobb kortárs művészeti kiállításaként számon tartott esemény – mely a világ több mint 200 legjelentősebb nemzetközi galériáját gyűjti csokorba – május 5-7. között várta a látogatókat a Manhattan keleti oldalán fekvő Randall’s Island Parkban.  A Frieze New York művészeti kiállításra a BMW Group egy előkelő VIP járműflottával, a BMW i divízió és a Garage Italia Customs dizájnműhely pedig közösen megálmodott MemphisStyle különkiadásával készült.

 

Immáron hivatalosan is hatodik esztendejébe lépett a BMW Group és a Frieze New York művészeti kiállítás között gyümölcsöző kulturális együttműködés. A BMW i MemphisStyle névre keresztelt dizájnkiadás azon művészeti- és kulturális mozgalom előtt hajt fejet, amely az 1980-as évek elején induló Memphis Design Group lázadó stílusára épülve egyszersmind forradalmasította a dizájnművészet világát. A Memphis Design Group rendkívül provokatív stílusa az Art Deco művészeti irányzat látványos mozzanataiból és meglepő geometriai formáiból merített ihletet, amely a Pop Art irányzat élénk színhasználatával és az 1970-es évek minimalista látásmódjával keveredett.

 

A különleges modellben a ferde, a vízszintes és a függőleges vonalak váltakozása hipnotikus mintázatok képében, élénk színekkel kelt életre. A dizájnkiadást a BMW i3 tisztán elektromos kisautó és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó műszaki alapjaira álmodták meg a készítők.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Kisfiús mosoly, férfi teljesítmény...

Következő

Amikor az autó az ihlet forrása...

Kövess minket!