2019. Április 20. | Tivadar
Előző

Mazda 6: ép testben ép lélek...

Következő

A SUV modellek a legkelendőbbek...

Közúti baleset esetén tanácstalanok vagyunk

Egy 18-65 éves korosztály körében végzett hazai felmérés eredménye igen csak elgondolkodtató: mindössze a válaszadók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan tudna segítséget nyújtani egy baleseti sérültnek, a válaszadók fele azonban csak valószínűsíti ezt. A megkérdezettek több mint 32 százaléka valószínűleg, vagy biztosan nem tudna segítséget nyújtani ilyen esetben. Érdekes, hogy miközben a válaszadóknak mintegy egyharmada vallotta, hogy nem, vagy valószínűleg nem tudna ellátni egy sérültet, ennél jóval nagyobb számban (42 százalék) ismerték el, hogy nem éreznék magukat biztonságban, ha hozzájuk hasonló felkészültségű ember látná el sérülésüket.


Azzal bizonyára valamennyi autótulajdonos tisztában van, hogy járművében kötelezően tartania kell elsősegélydobozt. De mit is rejt ez a bizonyos a doboz, amit egy közúti ellenőrzés során is kérhetnek a járművezetőktől? Az említett kutatásban a válaszadók mindössze 19 százaléka merné pontosan megjelölni mi is található egy ilyen dobozban, míg 70 százaléka körülbelül tudná csak meghatározni annak tartalmát.


Tény, hogy aki jogosítványt szerzett, az részt vett kötelező elsősegély tanfolyamon is. De ugyan mennyire emlékszünk ott az ott elhangzottakra? A megkérdezettek fele még ma is őrzi a tanfolyamon szerzett tudást: 16 százalék pontosan fel tudná idézni az ott elhangzottakat, 31 százaléka nagyrészt, s mindössze 7 százalékuk emlékezetéből vesztek ki teljes mértékben az egykor tanultak.


A nők valamivel bizonytalanabbak vagy őszintébbek e téren: mind az elsősegély doboz tartalmának pontos felsorolása, mind segítségnyújtási tudásuk mértéke, illetve elsősegély tanfolyami emlékeik biztos felidézése tekintetében néhány százalékkal kevesebben nyilatkoztak magabiztosan.


A kutatás megvizsgálta a kérdést korcsoportok szerint is. Ez alapján elmondható, hogy a kutatásban résztvevő, jogosítvánnyal rendelkező Z-generációs fiatalok (azaz az 1997-ben vagy azután születettek) néhány százalékponttal magabiztosabban vállalkoznának segítségnyújtásra az Y-generáció (1981 és 1996 között születettek) tagjainál: a fiatalabbak 66 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan vagy valószínűleg el tudna látni egy sérültet, ez a szám az idősebb generáció esetében csak 61 százalék. Magabiztosságuk eredhet abból is, hogy a jobban emlékeznek az elsősegélynyújtásról tanultakra is: 20 százalékuk pontosan emlékszik arra, amit a KRESZ vizsgára tanult, míg az Y generáció csak 14 százalékban állította ezt.

 

Egy baleseti sérült ellátásához természetesen lélekjelenlétre is szükség van, ennek meglétéhez azonban hozzásegíthet bennünket, ha magabiztosan mozgunk az elsősegélynyújtás területén. Így, saját lelkiismeretünk érdekében is érdemes lehet az ezzel kapcsolatos tudásunkat felfrissíteni, vagy ellenőriznünk elsősegély dobozunk szavatosságát, ami a kötelező felelősségbiztosítás éves áttekintéséhez hasonló rutinunkká is válhat.
Tóth Gábor Ákos

Előző

Mazda 6: ép testben ép lélek...

Következő

A SUV modellek a legkelendőbbek...

Kövess minket!