2020. Február 23. | Alfréd

Škoda e-bringa debütált Genfben

Az e-bringa szorosan kapcsolódik a Škoda gyökereihez: az alapítók, Václav Laurin és Václav Klement vezetése alatt kerékpárok készítésével vette kezdetét a márka története.

 

A Klement korszerű, dinamikus és könnyen kezelhető jármű, amely még vonzóbbá teheti a márkát a hangsúlyosan környezettudatos, fiatal és aktív vásárlói célcsoport számára. Az olyan járművek, mint a Klement, nagyban megkönnyíthetik a sűrűn lakott nagyvárosokban például a napi munkába járást, így egyre fontosabbá válnak e környezetben. A kétkerekű-koncepció az autó hosszútávon fenntartható alternatíváját kereső fiatalok számára készült, akik elvárják, hogy az könnyen használható és élvezetes, emellett gyorsabb és kényelmesebb is legyen a hagyományos kerékpároknál.

 

A Klement futurisztikus formájú alumíniumvázra épült, egyaránt egykaros kerékfelfüggesztésekkel. A mobilitási koncepció látható karok és kábelek nélkül készült, a vezető lába pedig rögzített helyű pedálokon nyugszik, amelyeket az elektromos kerékpárok pedáltengelyének megszokott helyén alakítottak ki.

 

A jármű gyorsítása és fékezése a kedvelt hoverboardokkal megegyező módon a lábpedál döntésével történik: a pedálon előre helyezve a súlyt, a kerékagymotor gyorsítja a járművet, a pedált hátrabillentve pedig működésbe lép a blokkolásgátlóval kiegészített, hidraulikus első tárcsafék és az energia-visszatáplálással működő hátsó fék.

 

A hátsó kerékagymotor legnagyobb teljesítménye négy kilowatt és akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a járművet. A két, egyaránt 52 cellából felépülő lítiumion-akkumulátor kapacitása összesen 1250 Wh és akár 62 kilométeres hatótávot is lehetővé tehetnek. Egyszerűen kivehetők és a hálózati elektromos csatlakozóról vagy menet közben a energia-visszatáplálás segítségével tölthetők fel. A 25 kilogramm tervezett saját tömegével a Klement könnyen manőverezhető.

 

A járműbe integrált világítási rendszer LED-fényszórókat és -féklámpát, a pedálokba épített ugyancsak LED-technikájú irányjelzőket, illetve nappali menetfényt foglal magában. A vázon röviddel a kormány előtt induktív töltőfunkciót kínáló okostelefon tartó áll rendelkezésre. Az okostelefon a hálózatba kapcsolt közlekedés élményének kulcseleme, a Klement ennek megfelelően a Škoda minden innovatív connectivity-megoldását is kínálhatja, köztük a Coming-Home, az automatikus vészhívás és a távdiagnosztika, illetve karbantartás funkciókkal.

 

A jármű jövőbeni esetleges sorozatgyártású változata még számos új ötlettel is bővülhet, például vezetői segédrendszerek, vagy épp a különleges hababroncsok formájában. Utóbbiak a futócipőkben használatos csillapítóanyagból készülnek, a közlekedés különösen kényelmes és alacsony zajszintű élményét kínálva.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!