2020. Július 14. | Örs, Stella

Ha stílusosan akarsz motorozni

Bemutatkozott a BMW Motorrad új boxermotorjának prototípusán alapuló második épített motorkerékpár. A Cruiser-szegmensbe érkező sorozatgyártású modell 2020-ban várható.

 

Az amerikai Revival Cycles motorkerékpár-építő műhely 2019. április 11-én tárta nyilvánosság elé legújabb alkotását. A „The Revival Birdcage” nevű jármű alapját egy teljesen új BMW boxermotor prototípusa jelentette. A motorkerékpárt az évente megrendezésre kerülő texasi Handbuilt Show előestjén, az exkluzív Revival Party során mutatták be. 2019 első félévében még egy, a BMW Motorrad által tervezett koncepciómotor is bemutatkozik majd ezzel az erőforrással, a sorozatgyártásba kerülő modell pedig 2020-ban érkezik a Cruiser-szegmensbe.

 

A „Revival Birdcage” váza titánból készült, és a Revival Cycles saját fejlesztése. „Most első alkalommal építettünk titán vázat, ami már önmagában jelentős kihívást jelentett”, mondta Alan Stulberg, a Revival Cycles vezetője. Alan Stulberg csapatát Ernst Henne rekorder járművei ihlették meg az 1920-as és ’30-as évekből. A motorkerékpár közel öt hónap alatt készült el, épp időben a Handbuilt Show-ra.

 

 A nagy lökettérfogatú boxermotorral kapcsolatban már korábban is sok találgatás látott napvilágot. A motor külső geometriája és a látható elemek egyaránt a BMW Motorrad által az 1960-as években gyártott boxermotorokat idézik, csak a lökettérfogat immár sokkal nagyobb, és a motor modern lég-olajhűtést kapott.

 

Tavaly év végén egy japán motorépítő műhely, a CUSTOM WORKS ZON már bemutatta a „Departed” modellt a jokohamai Hot Rod Custom Show-n. A lenyűgöző épített motor volt az első, amelynek alapját az új BMW nagy boxerblokk jelentette. A lenyűgöző dizájnt az épített motorok közönsége elismeréssel fogadta, a jármű pedig el is nyerte a „Best of Show Motorcycle” trófeát, a 2018-as Hot Rod Custom Show legrangosabb díját. A motorépítők körében „Mooneyes Show-ként” is ismert esemény nagyjából 15 000 látogatót vonz évente, és a motorépítők naptárában az egyik legfontosabb eseménynek számít.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!