Guruló műalkotások - BMW Art Cars

A március 29-31. között megrendezendő eseményen bejelentik a következő BMW Art Journey művészeti utazás döntőseit.

 

A hongkongi Art Basel művészeti kiállítás 2019. március 29-31. között ismét megnyitja kapuit, hogy a világ 242 vezető galériájának közreműködésével átfogó betekintést engedjen a feltörekvő és befutott művészek egyszerre modern és kortárs alkotásaiba. A háromnapos esemény hivatalos partnereként a BMW nem csupán a rendezvény VIP vendégeinek sofőrszolgáltatását biztosítja, de a világ első guruló műalkotását is a nagyközönség elé tárja: a BMW 3.0 CSL modellt a legendás művész, Alexander Calder 1975-ben varázsolta hamisítatlanul egyedivé.

 

Az első BMW Art Car a hongkongi kongresszusi központban felállított BMW Lounge fénypontjaként tündököl majd. Sőt mi több, a hongkongi Art Basel művészeti kiállításon a BMW Art Journey legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole is beszámol művészeti utazásáról, amellyel párhuzamosan a szakmai zsűri a következő díj döntőseit is bejelenti.

 

A BMW és az Art Basel 2015-ben közösen indította útnak a feltörekvő fiatal művészek támogatására létrehozott BMW Art Journey művészeti utazást. A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon a projekt legutóbbi nyertese, Zac Langdon-Pole mutatja be „Az Égbolt útjai” című utazása felfedezéseit: a fiatal művész az emberiség és az állatvilág több évezreddel ezelőtti valóságába repült vissza, hogy a fehér gólyához és a sarki csérhez hasonló, költöző madarak vonulását végigkövetve szelje át az Egyenlítőt.

 

A költöző madarak az állatvilág egyik leghosszabb utazását teszik meg évről évre, tengereken keresztülvezető útjaikat a régmúlt felfedezői is navigációs iránymutatókként használták. Az égbolt eme szerepkörét tekintve, utazása során Zac Langdon-Pole azt is megkérdőjelezte, hogy az ember áll-e a világmindenség közepén. Az Európából indult, majd a csendes-óceáni Szamoa és Hawaii szigetekig tartó BMW Art Journey művészeti utazás célja az egyes kultúrák és az égbolti tájékozódás tudománya közötti összefüggések feltérképezése volt, választ találva azon kérdésekre is, hogy kik vagyunk, és hol van a helyünk a világban.

 

A 2019-es hongkongi Art Basel művészeti kiállításon felállított BMW Lounge középpontjában a BMW Art Cars kollekció legelső tagja tündököl majd. Alexander Calder 1975-ben festette egyedire a BMW 3.0 CSL modellt, amellyel a világszerte osztatlan népszerűségnek örvendő BMW Art Cars kollekció alapjait fektette le. A guruló műalkotás a legendás művész egyik utolsó munkája volt. Saját formákat és motívumokat alkotó szobrászként Alexander Calder könnyedén szabadította ki magát a gépkocsi karosszériaelemei jelentette korlátok közül, mígnem végül egy teljesen egyedi szín- és formavilágot váltott valóra. Munkájában előszeretettel keverte az intenzív árnyalatokat, amelyeket a légterelő szárnyakon, a motorháztetőn és a tetőn keresztül is alkalmazott.

 

Eredetileg a francia autóversenyző, Hervé Poulain fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy művész közreműködésével egyedivé varázsolja versenyautóját. Poulain a munkával művész barátját, Alexander Caldert bízta meg még a ’70-es évek elején, aki így lefektette a BMW Art Cars kollekció alapjait.

 

Az azóta eltelt időben számos világhírű művész alkotott meg és formált saját képére guruló műalkotást, a BMW Art Cars kollekció így magával ragadóan egyedi gyűjteménnyé bővült. A tizenkilenc közreműködő művész között olyan világhírű alkotók találhatók, mint Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, A.R. Penck, David Hockney, Jenny Holzer, Jeff Koons, John Baldessari és Cao Fei. A guruló műalkotások egytől egyig a művészet, a dizájn és a technológia kulturális, illetve történelmi fejlődését tükrözik.

 

Mindezek mellett a BMW az Artsy-val is összefogott, hogy világszerte közös támogatásukról biztosítsák a művészetet. A 2017-ben bemutatott, „A művészet jövője” („The Future of Art”) címet viselő rövidfilm-sorozat után az együttműködő felek a hosszú távú partnerség jegyében, 2019. március 27-én, szerda este jelentik be Hongkongban következő közös projektjüket.

 

Az 1970-ben alapított Art Basel a modern és kortárs alkotásokra összpontosító, világelső művészeti tárlatok legkiemelkedőbb képviselőinek egyesítő kiállítása, amelynek időről időre Bázel, Miami Beach és Hongkong ad otthont. A kiállítást vendégül látó város és régiója nyújtotta eltérő miliő okán minden egyes tárlat egyedülálló a maga nemében, amely az expón résztvevő galériákban, a kiállított műalkotásokban és a rendezvénnyel párhuzamosan futó, a helyi szervezetekkel közösen életre hívott programsorozatok tartalmi elemeiben érhető tetten.

 

Az Art Basel művészetek iránti elköteleződése az elmúlt évek során jócskán túlnőtt a kiállítások és tárlatok megszervezésén. 2014-ben a kreatív projektek pénzügyi támogatására létrehozott Kickstarter oldalán megalapította a Crowdfunding Initiative elnevezésű nagyméretű partonálási kezdeményezést, hogy nem kevesebb, mint 1,4 millió dollár befektetésével világszerte segítséget nyújtson a legkiemelkedőbb feltörekvő művészeti projekteknek.

 

A BMW Group kulturális együttműködései immáron több mint ötven esztendőre tekintenek vissza, a vállalatcsoport jelenleg száznál is több ilyen viszonyt ápol világszerte. A hosszú távú elkötelezettségek középpontjában a modern és kortárs művészetek, a jazz és a klasszikus zene, valamint az építészet és a dizájn állnak. Három nagyszabású festményét Gerhard Richter 1972-ben kifejezetten a BMW Group müncheni székházának előcsarnokába készítette el.

 

Azóta Andy Warholtól kezdve, Jeff Koons-on, Daniel Barenboim-on és Jonas Kaufmannon keresztül egészen Zaha Hadidig számos művész dolgozott együtt a BMW-vel. 2016-ban és 2017-ben a kínai multimédia-művész, Cao Fei és az amerikai legenda, John Baldessari készítették a BMW Art Cars kollekció újabb két guruló műalkotását. Az olyan társ-kezdeményezések mellett, mint a BMW Tate Live programsorozat, a BMW Art Journey művészeti utazás, illetve a Berlinben, Münchenben, Moszkvában és Londonban is életre hívott „Mindenki operája” ingyenes művészeti est-sorozat, a vállalatcsoport világszerte számos nagyhírű múzeummal, előkelő művészeti kiállítással, legendás komolyzenekarral és világhírű operaházzal ápol hosszú távú partnerséget.

Tóth Gábor Ákos