2020. Július 08. | Ellák
Előző

Elektromos „szöcske” a SEAT-tól...

Következő

Sant’ Agata Bolognese: ahol a Lamborgh...

Felvillanyozó Peugeot

A Peugeot márka új elektromos hajtáslánca, mely az új 208-ban jelenik meg először, már a bevezetés előtt a vártnál jóval nagyobb érdeklődésnek örvend.

 

A nemzetközi Car Design Awards idei díjátadó ünnepségén az új Peugeot 208 nyerte el a legjobb sorozatgyártású autónak járó elismerést. Az 1984-ben alapított, torinói központtal működő díj zsűrijében a világ legnevesebb autóipari és formatervezési szakkiadványainak vezető szerkesztői választják meg az év legkiválóbb dizájnteljesítményét; a díjazottak idén Giorgetto Giugiaro díszvendég jelenlétében vehették át a nagy becsben tartott – sokak által az autóipari formatervezés Oscar-díjaként emlegetett – kitüntetést.

 

A Peugeot új generációs formanyelve, amely a modern EMP2 padlólemezt elsőként alkalmazó alsó-középkategóriás 308-assal, a 2014. Év Európai Autójával indult el hódító útjára, majd a szintén Év Európai Autója díjjal (2017) jutalmazott 3008-assal és a tavaly bemutatott középkategóriás 508-assal bontakozott ki, merész, avantgárd részletekkel kombinálja a funkcionalitást. Kiváló példája ennek az ugyancsak többszörösen díjazott i-Cockpit  vezetőhely koncepció, amely az ösztönös kezelhetőség, a mindenre kiterjedő ergonómia és az előre mutató esztétikum fúzióját valósítja meg.

 

Valamennyi gyártó számára izgalmas kihívás az egyre szigorodó CO2 kibocsátási kvótáknak való megfelelés és az ehhez szükséges új technológiák bevezetése, ennek megfelelően hatalmas lendülettel nyit az európai piacokon a Peugeot e-208, a márka első tisztán elektromos személyautója. Ráadásul nem csak a minap Car Design Awards díjjal elismert egzotikus megjelenése vonzza az ügyfeleket, hanem használatának igencsak versenyképes költségei.

 

Az év első hat hónapjában elképesztő mértékben, 92 százalékkal emelkedtek a tisztán elektromos személygépkocsik globális eladásai. Ez mintegy 780 000 jármű; ezzel az akkumulátoros autók piaci részesedése világszerte immár megközelíti a 2 százalékot. A legjobbkor lép tehát piacra a Peugeot újdonsága, a 136 lóerős villanymotorral hajtott e-208, a típus iránti kereslet pedig minden várakozást felülmúl.

 

Habár az elektromos autók eladásaiban kétségtelenül fontos szerepet játszik az újdonság varázsa, a Peugeot e-208 pedig érzelmeiken keresztül is képes megszólítani az ügyfeleket, a modell mellett szóló, legfontosabb érv mégis a költséghatékonyság. Az e-208 teljes tulajdonlási költsége ugyanis összevethető a hasonló teljesítményű, 130 lóerős, 1,2 literes benzinmotorral és nyolcfokozatú automata sebességváltóval szerelt, hagyományos 208-aséval. Az európai piacokon jellemzően hasonló finanszírozási feltételekkel szerezhető be mindkét variáns: az ügyfelek 3500 eurós önrész mellett nem egészen 400 eurós havi befizetéssel juthatnak hozzá elektromos Peugeot-jukhoz.

 

A Peugeot e-208 teljes tulajdonlási költségét azonban jóval kedvezőbbé teszi az autó kiváló értéktartása: a kalkulációk szerint várhatóan 2000 euróval fog többet érni a használtpiacon a modell, mint egy vele összevethető benzinmotoros változat.

 

A Peugeot eredetileg úgy számolt, hogy minden tizedik 208-ast fogják villanymotorral megvenni. Ezzel szemben az európai előrendelések negyede szól az e-208 típusra, árulta el Jean-Philippe Imparato, a márka vezérigazgató alelnöke az Automotive News Europe szaklap újságírójának. Korai volna még természetesen megmondani, hogy ez az arány tartósan ilyen magasan marad-e, vagy a modern technológia iránt különösen fogékony ügyfelek igyekeztek minél gyorsabban magukénak tudni az európai piac legfrissebb villanyautóját, az viszont biztos, hogy a Peugeot elméletileg készen áll arra, hogy szükség esetén akár megkétszerezze a gyártási darabszámokat. „Az új 208-asból évente mintegy 300 000 darabot készülünk gyártani, ennek akár 20 százaléka lehet tisztán elektromos modell” – mondta el Imparato.

Tóth Gábor Ákos

 

 

Előző

Elektromos „szöcske” a SEAT-tól...

Következő

Sant’ Agata Bolognese: ahol a Lamborgh...

Kövess minket!