2020. Július 02. | Ottó
Előző

Elektromos vadló és okos üléshuzat...

Következő

Felvillanyozó Peugeot...

Elektromos „szöcske” a SEAT-tól

A SEAT az eScooter tanulmány bemutatásával tovább erősíti a városi mobilitás iránti elkötelezettségét és új szereplőként belép a motorkerékpárok piacára is.

 

A klímaváltozás nyomán zsugorodó téli időszak nyertesei Európában a motorozás szerelmesei, akik ameddig csak az időjárás engedi, kihasználják előnyüket a városi közlekedésben. Ettől persze még a legkisebb mopedek, a „szöcskék” is ugyanolyan környezetszennyezők, mint minden belsőégésű motorral szerelt jármű. Mára természetesen ezt a kategóriát is utolérte a környezettudatosság, ennek egyik első „fecskéje” az eScooter, melynek hivatalos bemutatójára november 19-én Barcelonában, a Smart City Expo Világkongresszuson kerül majd sor.

 

Az új SEAT eScooter tanulmány a vállalat városi mobilitási stratégiájának részeként mutatkozik be, amely főként arra koncentrál, hogy a városok számára fenntartható megoldásokat kínáljon. A legutóbbi Mobil Világkongresszuson a SEAT bejelentette, hogy a spanyol márka vezetésével valósul meg a Volkswagen Csoport mikromobilitási stratégiája. Ennek a stratégiának része a SEAT Minimó tanulmányautó illetve a SEAT eXS Kickscooter powered by Segway elektromos roller is, amelyet a 2018-as Smart City Expo keretében mutattak be.

 

Barcelona egyébként az egy főre jutó motorkerékpárok tekintetében az első számú európai város, ahol nagy hagyományokra tekint vissza a kétkerekű közlekedési eszközök használata. Éppen ezért a SEAT és a barcelonai központú elektromos motorkerékpár gyártó Silence közösen dolgozik ezen a koncepción, amely elérhető lesz mind az egyéni felhasználók, mind a megosztási szolgáltatást kínáló ügyfelek számára.

 

A SEAT jó úton jár, hogy olyan mobilitási szolgáltatóvá váljon, amely a hagyományos járműgyártáson túl arra törekszik, hogy a jövő legfőbb mobilitási törekvéseire, az együttműködésen, megosztáson és fenntarthatóságon alapuló gazdaságra reagáljon. Ebben a tekintetben a vállalat már kínál autómegosztó szolgáltatást a Respiro hálózatán keresztül illetve ezen kívül a SEAT eXS KickScooter powered by Segway roller is szerepel a kínálatban, amely az UFO névre hallgató startup vállalkozáson keresztül egy járműmegosztó szolgáltatás keretében is elérhető.

 

Emellett a SEAT a közelmúltban mutatta be SEAT Minimó tanulmányautóját, amely tisztán elektromos járműként egyesíti az autók és a motorkerékpárok legelőnyösebb tulajdonságait. A koncepció pedig úgy lett kialakítva, hogy a jövő városi közlekedését meghatározó mobilitási platformokhoz illeszkedjen. Aki valami nagyobbra vágyik a SEAT emblémája alatt, annak vagy a Mii Electric lesz a jó választás, vagy ha ez sem elég, akkor érdemes várni a Volkswagen ID. 3 testvérére, az el-Bornra. Az eScooter egyébként 2020-tól lesz elérhető mind az egyéni felhasználók, mint a megosztási szolgáltatást kínáló ügyfelek számára.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Elektromos vadló és okos üléshuzat...

Következő

Felvillanyozó Peugeot...

Kövess minket!