2020. Szeptember 27. | Adalbert

Audi R8 V10 Decennium

Az Audi R8 V10 Decennium névre hallgató jubileumi modell 222 darabos limitált sorozatának megjelenése egybeesik az új Audi R8 értékesítésének indulásával.

 

Az Audi R8 V10 Decennium már a külső megjelenés alapján egyértelműen felismerhető. A különleges modell kupé kivitelben érhető el, fényezése pedig matt hatású, exkluzív Daytona szürke színű. A 20 col peremátmérőjű könnyűfém kerekek és az 5.2 FSI erőforrás szívócsonkja matt bronz bevonatot kapott. Az első spoiler, az oldalsó küszöbök és a hátsó diffúzor fényes fekete színét a szintén fekete négy karika és a fekete jelvények teszik teljessé. Az oldalsó pengeelemek és a visszapillantó tükrök házai fényes szénszálas borítást kaptak. A külső színt illetően a Daytona szürke mellett számos egyéb opció is rendelkezésre áll, mint például a gyöngyházfényű Suzuka szürke, a metálfényű Floret ezüst, Mythos fekete, Ascari kék és Kamora szürke árnyalatok.

 

A Decennium belső terének meghatározó színe szintén a fekete, amelyet fényes szénszálas betétek egészítenek ki. A rombuszmintás steppelésű sportülések varrásai szintén fényes fekete színűek, a kontrasztárnyalatú öltések pedig fényes réz színt kaptak. A sebességváltó fülek és az Alcantara borítással és a 12 óránál található fekete jelöléssel ellátott kormánykerék szintén rézszínű öltésekkel készültek, csakúgy mint a középső kartámasz, az ajtó oldali kartámasz és az ajtóbelső borítása.

 

A „Decennium” logó díszíti a középkonzolt, az ajtókat, a fényes szénszálas küszöbbetéteket és megjelenik a logó vetítőn is. A középkonzolon található embléma vizuálisan is kiemelkedik az őt körülvevő fényes szénszálas borításból. A logó részben matt bevonattal készült, amelynek az elkészítési folyamata az Audi szabadalma alapján történik. Az anyag felületét – egy speciális por használatának köszönhetően – néhány ezred milliméternyi mélyen érdessé tették. Az ajtóvilágítás a „Decennium” logót vetíti a földre, kiegészítve a modell limitált darabszámú jelölésével. A többi R8 változathoz hasonlóan az Audi virtual cockpit és az MMI navigation plus itt is a szériafelszereltség részét képezi.

 

Az 5.2 FSI szívómotor legnagyobb teljesítményű kivitele adja az R8 V10 Decennium szívét. 456 kW (620 LE) teljesítményével és 580 Nm maximális forgatónyomatékával 3,1 másodperc alatt katapultálja a jubileumi modellt álló helyzetből 100 km/órás sebességre és tovább, egészen a 331 km/órás végsebességig.

 

Az Audi R8 V10 Decennium 2019. tavaszától érhető el, Németországban 222 000 eurós áron vásárolhatják meg az érdeklődők, amelynek része egy exkluzív, bronzszínű „Decennium” hímzésű autótakaró ponyva is.

 

Az új Audi R8 értékesítése a jubileumi modellel egy időben indul majd. A nagyteljesítményű sportautó még kihívóbb külső megjelenéssel lép színre, a futómű és a teljesítmény tekintetében pedig még tovább javították a mérnökök. A szériagyártású változat két szívómotorral érhető el 419 kW (570 LE) és 456 kW (620 LE) teljesítményekkel. Az opciók széles körét a belső feleszereltség elemeinek változatai teszik teljessé. Az R8 Coupé V10 quattro ára 166 000 euró, míg az R8 Spyder V10 quattro alapára 179 000 eurótól indul. A performance változatok ára 200 000 eurótól indul a Coupé, míg 213 000 eurótól a Spyder modell esetében.

 

A V10-es aggregát meghatározó jellemzői a motorsport területéről származnak: 2018. év végéig az Audi R8 LMS GT3 pilótái 62 egyéni győzelmet és 78 további kategóriagyőzelmet szereztek. Az Audi versenyzői tizenegy alkalommal végeztek az élen a 24-órás küzdelmek összetett versenyében. A GT3-as versenyautó tíz éves motorsportos pályafutását további hét, 12-órás versenyen szerzett elsőség és három, 25-órás megmérettetésen szerzett diadal teszi teljessé.

 

A „Decennium” elnevezés egyébként a latin „évtized” (decade) szóból származik és tízévnyi motorsportos sikernek és „tekintet kiakasztó” utcai jelenlétnek állít emléket.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!