2020. Január 26. | Vanda, Paula
Előző

Kék Gyémánt ...

Következő

Áldozatok és sikerek...

Szakácsként önmagadról tanulsz a legtöbbet

Szemendrey Zsuzsanna

Kezdetben mosogatóként vállalt munkát, nem sokkal később pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara segítségével már a szakmai versenyeket is meghódította szakács tudásával. Szemendrey Zsuzsannát kérdeztük hivatásáról, a tökéletes karácsonyi menüről és arról, hogy mennyire szívesen tölti szabadidejét a konyhában.

 

Szemendrey Zsuzsanna útja érettségi után egy gasztrokocsma felé vezetett, majd nem sok idő kellett hozzá, hogy a kisegítő munkák után szakácsként folytathassa. „Nehéz volt, de csináltam. Megvolt a kis szamárlétrám és a tanulópénzek” – nyilatkozta Zsuzsanna, aki szakmáját a szegedi Hansági Ferenc Szakképző Iskolában szerezte. „Mielőtt elkezdtem a sulit Szegeden, még egy amerikai látványkonyhán dolgoztam, ahol közvetlen kapcsolatban lehettem a vendéggel, így ebbe az oldalba is belekóstolhattam.”

 

A magánéletében családja, barátai mind támogatták, emellett az iskolája is megadott minden lehetőséget arra, hogy kibontakozzon. „Nem hagyták, hogy elvesszek a tömegben. Vannak, akik nélkül nem jutottam volna ki a Kazanyban rendezett WorldSkills versenyre” – Zsuzsanna a szakmák olimpiáján szerepelt idén szakácsként, miután megnyerte a válogatót egy vegán előétellel, egy pisztrángos főfogással, majd egy sajátos tészta alapú tányérdesszerttel.

 

Állítása szerint a legtöbbet saját magáról és a tűrőképességéről tanulta az elmúlt időkben és azt is elmesélte, hogy nem feltétlenül olyan a munkában főzni, mint otthon, különösen, ha nagyobb családnak készít valamit. „Sokszor előjön bennem otthon is a szakács, a versenyző, a tökéletesség híve, de ez nem jó” – mesélte. „Rá kellett jönnöm, hogy ebből engednem kell.” A családi főzéseknél tehát beleszólás helyett inkább a jószándékú tanácsadást választotta.

 

Ami pedig az éttermeket vagy rendezvényeket illeti: ők is alaposan felkészülnek a különböző ünnepekre, eseményekre. Ilyenkor a  menüsorok legfőbb erénye, hogy változatos, és mindenki megtalálhatja magának a kedvencét. A hagyományos ízek mellett így a különleges kedvencek is helyet kaphatnak, természetesen a vendég vagy a megbízó kérésének megfelelően.

Előző

Kék Gyémánt ...

Következő

Áldozatok és sikerek...

Kövess minket!