2018. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Pánik helyett segítség...

Következő

Új világot épít a játszóház...

Marcelino

Az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank (WB) előrejelzése szerint 2025-ig nem fog csökkenni Afrikában azoknak a gyermekeknek a száma, akik nem a megfelelő ütemben fejlődnek. Ráadásul 25 év alatt 4 millióval nőtt a súlyosan alultáplált 5 éven aluli gyermekek száma. Az UNICEF egy speciális étkezési renddel már mintegy 38.000 gyermeken segített.

 

Az UNICEF, a WHO és a WB közös becslése szerint a világon 25 év alatt az alultáplált gyermekek száma több mint 160 millió főről majdnem a felére, 93 millióra csökkent, akiknek a 99 százaléka valamely fejlődő országban él. Az afrikai kontinensen – szemben a globális trendekkel – nem hogy csökkent volna az alultáplált gyerekek száma, de 25 év alatt mintegy 4 millió fővel – 25 millióról 29 millióra – nőtt.

 

Az UNICEF beszámolója az éhínség által sújtott Angolából

Az országban az utóbbi fél évben az alultáplált gyermekek száma megduplázódott. Marcelino egyike annak a 95.877 gyermeknek, akit ez a probléma érint, és a jelenlegi helyzet folyamatosan romlik. Marcelino már 1 éves elmúlt, de közel sincs olyan fejlett állapotban, mint kortársai.

 

A kisfiú Cunene tartományban él, ahol a szárazság és az áradások folyamatos váltakozása rendkívül nagy természeti rombolást végzett a környéken. Ezt a jelenséget más néven El Nino-nak hívják, amely az élelmiszerellátás biztonságát is komolyan veszélyezteti.

 

Angolában folyamatosan csökken az olaj ára, romlik a termékek minősége, ami hozzájárul a gazdasági válság elmélyüléséhez. Az infláció első sorban az élelmiszer árának drágulásában mutatkozik meg. „Sokkal drágábban vásároljuk meg a szükséges árukat, mint eddig. Minden egyre nehezebben megy, nem tudom miért” – mondta a fiú édesanyja, aki szobalányként dolgozik.

 

Kezelés a súlyosan alultáplált gyermekeknek

Az UNICEF szakemberei a súlyosan alultáplált gyermekeket egy speciális étkezésre szoktatják rá, magas fehérjetartalmú és kalóriadús földimogyorókrémet kell fogyasztaniuk, ami elősegíti, hogy testsúlyuk fokozatosan gyarapodjon. „Látszik Marcelinon, hogy jobban van, így talán már kimondhatjuk, hogy jó úton haladunk.” – meséli a fiú édesanyja.

 

Marcelino és édesanyja összesen 14 csomag speciális élelmiszerkészítményt kapott a kezelés otthoni folytatásához. A földimogyorókrémet például naponta kétszer kell fogyasztania a gyermeknek, majd egy hét elteltével vissza kell térnie a klinikára egy kivizsgálásra.

 

Angolában összesen 1,4 millió embert érint a szárazság. Az élelmiszer-előállítás szinte teljesen leállt és több mint 800.000 ember élelemhez való hozzáférése vált bizonytalanná. A vízforrások lassacskán teljesen kiszáradnak, a kutak 80 százaléka nem működik számos régióban.

 

 

Előző

Pánik helyett segítség...

Következő

Új világot épít a játszóház...

Kövess minket!