2017. Október 21. | Orsolya
Előző

Bodorrózsa...

Következő

Kurkuma, a gyógyító fűszer...

Vitaminbomba – cékla

A cékla természetes színezőanyag, csökkenti a vérnyomást, és akár még a cukrot is helyettesíthetjük vele süteményeinkben. Főzve, grillezve, salátában egyaránt kiváló étel, amelynek szinte egész évben szezonja van. A cékla nagyon sok titkot rejt magában, amelyeket most felfedünk.

 

A szláv és skandináv népek már a 16. században gasztronómiai különlegességként tekintettek a céklára, borscshoz hasonló ételt készítettek az angolok inkább savanyúságként fogyasztották. A vitaminban gazdag, színében is különleges zöldséget mi is szeretjük főzve, sütve, párolva, sőt, még nyersen is! Tudta, hogy a cékla levele is ehető? Főzzük meg akár a spenótot, vagy készítsünk belőle salátát!

 

A cékla jó hatással van egészségünkre: napi egy pohár friss céklalé csökkenti a szélütés és szívroham kialakulását. Gazdag ásványi anyagokban és sókban, amire a téli hónapok során különösen nagy szükségünk van. Zsírégető hatású, így diétánk egyik fő eleme lehet, természetes színezőanyaga, a betain pedig rákmegelőző hatású. Igazi főnyeremény, arról nem is beszélve, mennyire jól mutat a tányéron a céklával színezett tészta!

 

Bátran fogyasszuk a céklát nyersen, hisz szervezetünk így tudja hasznosítani belőle a legtöbb vitamint! Hogy minél tovább élvezhessük frissességét, tároljuk hűtőszekrényben, így bármikor kéznél van, ha egy kis salátázáshoz támad kedvünk.

 

Sütőben sütve a céklából is könnyedén ízletes és mutatós köretet varázsolhatunk az asztalra. Fűszerezzük oregánóval, borssal, és már kész is! Vagy süssünk serpenyőben egészséges nassolnivalót! Az indukciós főzőlapon könnyen beállíthatjuk a megfelelő hőfokot, és pillanatok alatt ropogós céklachipset készíthetünk.

 

Kedveltessük meg gyerekeikkel is. Grillezzük meg, és tegyük a hamburgerbe. Ínycsiklandó látvány, és garantált siker a konyhában!

 

Utánajártunk:

A cékla igazi környezetbarát növény és többnyire abszolút bio, mert nagyon ritkán kell növényvédő szerekkel óvni.

Válasszon jól! Keresse a feszes, hibátlan, nem ráncos céklát. A szára és a levelei is legyenek épek és frissek.

 

Forrás: Electrolux

Előző

Bodorrózsa...

Következő

Kurkuma, a gyógyító fűszer...

Kövess minket!