2019. Június 27. | László

Vékony, fiatal, mégis narancsbőrös?

A narancsbőr senkit nem kímél! Lehet fiatal, vékony, sportos, táplálkozhat egészségesen, akkor is fenyegetheti a narancsbőr!

 

Ezeken a tényezőkön kívül ugyanis más oka is lehet annak, hogy kialakul a cellulit, így ha ezekre a tényezőkre odafigyelünk, sajnos továbbra sem garantálja semmi, hogy eredményesen lépünk fel a narancsbőr ellen!

 

Volt idő, hogy mindenki azt hitte, attól lesznek a nők narancsbőrösek, hogy egészségtelenül esznek, túlsúlyossá válnak, és nem mozognak. Sokan még mindig azt állítják, hogy ez így is van, azonban ez nem igaz! Számos tényező befolyásolja a narancsbőr kialakulását és súlyosbodását, melyekről vagy tehetünk és tudjuk befolyásolni, vagy nem.

 

AMIT KÉPESEK VAGYUNK BEFOLYÁSOLNI

Az életmód hatása a narancsbőrre

Próbál egészségesen élni? Igyeksikl odafigyelni a tápértékekre, és kerüli a gyorskaját? Jó úton jár, azonban vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet elkerülni. Előfordul, hogy sokáig fent van, néha éjszaka is rájár a hűtőre, vagy néha nassol a tévé előtt? Ugye, hogy ugye?

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha ráadásul ülőmunkát végez, vagy folyamatosan stresszel, és nem alszik rendesen. A dohányzás, alkohol pedig még inkább ronthat a helyzeten. Ezek sajnos mind olyan tényezők, melyek súlyosbíthatják a narancsbőr kialakulását. Az ülőmunka, a stressz, a kialvatlanság súlyosbíthatja a narancsbőr kialakulását!

 

Felhalmozódott mesterséges anyagok

Még ha odafigyel az étkezéséree, egészségtudatosan táplálkozik, sajnos akkor is elmondható, hogy rengeteg méreganyag juthat a szervezetbe, melyek csak nagyon lassan ürülnek ki belőlünk. Továbbá a zsírsejtjeink nem csak attól növekednek, ha túl sokat eszünk, hanem attól is, hogy a feldolgozhatatlan méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, amik hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához.

 

Számtalan gyógyszer is hozzájárulhat ehhez, például a nők többségét érintő hormonális fogamzásgátlók, melyek megkötik a szervezetben a vizet és raktározzák a zsírt, vagy az antibiotikumok, amik tönkreteszik a bélflórát.És ez még nem minden! A nők nagyobb mértékben használnak kozmetikumokat, mint a férfiak, így az ezekben található méreganyagok szervezetbe jutása is a nőket sújthatja nagyobb mértékben.

 

 A sport hatása a narancsbőrre

Rendszeres jóga, reggeli kocogás, és még a guggolásokat is lelkiismeretesen csinálja? Jól teszi, az egészsége érdekében ugyanis fontos a rendszeres mozgás! A narancsbőr ellen azonban csak egy olyan tényező, mellyel csökkenthetjük a narancsbőr súlyosbodásának veszélyeit, de ettől függetlenül ugyanúgy veszélyeztetheti a narancsbőr problémája! Hiába tudja rendszeres mozgással csökkenteni a zsírsejtjeidet, de ha a bőrében laza a kötőszöveti réteg, arra rendszeres mozgással sem igazán tud hatni. Mozogjunk rendszeresen, hiszen a narancsbőr kialakulásának egyik jelentős tényezője a mozgáshiány.

 

Ezek a narancsbőr súlyosbodásának olyan tényezői voltak, melyekre, ha kicsit jobban odafigyelünk, képesek vagyunk befolyásolni azt, hogy a cellulit még láthatóbbá és még súlyosabbá váljon. Azonban 2 olyan jelentős tényező is van, melyekről nem tehetünk és amit nem tudunk befolyásolni! Mik ezek?

 

ÉS AMIRŐL NEM TEHETÜNK:

 A tény, hogy nőnek születtünk!

A nők bőrének kötőszöveti szerkezete alapvetően más felépítésű, mint a férfiaké. A nők esetében ez sokkal lazább, könnyebben nyúlik (gondoljunk akár a terhességre), és sajnos könnyebben veszít is tartásából. Emiatt a bőrben található kis zsírsejtek könnyen áttüremkedhetnek rajta, még akkor is, ha alapvetően vékony az alkatunk! És már ki is alakult a narancsbőr! A nők bőrében található kollagénrostok hosszanti irányúak, a férfiak bőrében pedig hálós szerkezetűek, mely jobb tartást biztosít a nőkével szemben.

 

A narancsbőr örökletes is lehet!

A cellulit kialakulását öröklött tulajdonságok is befolyásolják, arról azonban valljuk be, nem igazán tehetünk, ha laza kötőszövetet öröklünk felmenőinktől. Ha körbenézünk családi körben, pontosan fel tudjuk mérni, mi vár ránk! Ha a narancsbőr a családban jelentős problémát okoz a női családtagoknak, sajnos nagyon kicsi az esélye, hogy bennünket el fog kerülni a probléma.

 

Ezek után érdemes átgondolni, hogy min tudunk és min érdemes változtatni a jelenlegi életünkben, hogy ne okozzunk magunknak még láthatóbb, még feltűnőbb narancsbőrt. De mit tehetünk az ellen, amit nem tudunk befolyásolni?

 

Az olyan módszerek, mint krémek, gélek csak a narancsbőr kezdeti stádiumában hatásosak, ugyanis csak helyi keringésfokozó hatásuk van. Ezekkel általában az a probléma, hogy nem jutnak a bőr alsóbb rétegeibe, valamint a helyi keringésfokozás nem elégséges a már kialakult narancsbőr megszüntetéséhez, a bőr megnyúlt kötőszöveteinek a megerősítése is fontos, hogy eredményesen léphessünk fel a cellulit ellen.

 

Manapság azonban vannak olyan kombinált kozmetikai kezelések, melyek nemcsak a zsírsejtek méretét csökkentik, de a bőrt is feszesítik. Általában az alkalmazott technológia ultrahang és rádiófrekvencia együttesen. További jó hír, hogy ehhez már kozmetikushoz sem kell menni, léteznek otthoni gépek is, melyek ugyanezzel a technológiával működnek. 

 

Kövess minket!