2019. Január 22. | Vince, Artúr
Előző

Itt az idő egy kis feltöltődésre!...

Következő

Laktózintoleranciát okozhat a lisztér...

Uszodai fertőzések megelőzése

Dr.Supák Dorina
Nincs is jobb érzés, mint egy fárasztó munkanap után utunkat az uszoda felé venni, hogy néhány tempós hossz leúszását követően a wellness-részlegben relaxáljunk. Ne feledkezzünk meg azonban az úszás-szauna váltakoztatása között sem az intim egészségünkről, hiszen az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Nem is annyira a klóros vízben, sokkal inkább a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözői padokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget biztosít a szaporodásra. A megelőzésről Dr. Supák Dorinát, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosát kérdeztük.

 

„Annak ellenére, hogy az épített strandok medencéiben klórozott víz található, egyes baktériumok igen ellenállóak lehetnek, néhány pedig a medencék falán található biofilm rétegben rejtőzik el. Ezek a kórokozók komoly fertőzéseket is okozhatnak az egyszerű uszodai szabályokat be nem tartók számára.

 

A közeg mind a medencetérben, mind pedig a wellness részlegekben ideális a baktériumok számára a szaporodáshoz, így amennyiben nem vagyunk eléggé körültekintőek, könnyen elkaphatunk akár gombás, vírusos, vagy bakteriális fertőzéseket is. Számos egyéb testrészt érintő tünet mellett jelentkezhet Humán Papilloma Vírus fertőzés következtében nemiszervi szemölcs, Candida okozta hüvelyi folyás, viszkető érzés, de az E.Coli baktérium is kialakíthat akár hasmenést, nők esetében pedig húgyúti fertőzéseket is.

 

Néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket. A legfontosabb, hogy megbízható uszodát válasszunk fürdőzésünk helyszínéül, ahol tudjuk, hogy fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, a tisztálkodási helyiségek higiéniájára, a víz jó állapotának fenntartására. Mivel a baktériumok és gombák szaporodásának a nedves, nyirkos környezet kifejezetten kedvez, ezért érdemes legalább két törülközőt magunkkal vinni, így egyet tudunk használni a medenceparton és a szaunában, illetve egy másikat pedig a zuhanyzást követő szárítkozáshoz.  

 

Mindenképpen zuhanyozzunk le, mielőtt elhagyjuk az uszodát, így az intim mosakodók segítségével el tudjuk távolítani a bőrön és szőrzeten megtapadt kórokozókat, eközben segít visszaállítani intim területeink optimális PH-értékét is. Ha biztosra akarunk menni, vásároljunk az egyik számunkra szimpatikus drogériában a tejsav termelő Lactobacillusokkal átitatott tampont, amely az intimmosakodók együttes használatával még hatékonyabbak, valamint ne felejtkezzünk el a probiotikumok sem.

 

Ha nem akarjuk, hogy a nyaralásunkat az intim egyensúlyunk felborulása megzavarja és a kellemetlen tünetek tönkretegyék azt, fokozottan figyeljünk a női egészségünkre és higiéniánkra.” – tanácsolta befejezésül dr. Supák Dorina.

 

Előző

Itt az idő egy kis feltöltődésre!...

Következő

Laktózintoleranciát okozhat a lisztér...

Kövess minket!