2018. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Elkerülhető a fül gombás fertőzése...

Következő

Itt az idő egy kis feltöltődésre!...

Tavaszi méregtelenítés

Szervezetünk méregtelenítésére keresve sem találhatnánk tökéletesebb időpontot a tavaszi időszaknál. A természet megújulása igazi motiváló erővel hat ránk, hogy mi is a legjobb formánkat hozzuk, tiszta lappal kezdjük az új évszakot. Itt az ideje tehát, hogy megszabaduljunk a testünkben télen felhalmozott méreganyagoktól, és kirobbanó formában köszöntsük a napsütéses, meleg napokat. A tavaszi méregtelenítés fontos szempontjairól Kovács Krisztinát, a NaturMed Hotel Carbona böjtvezetőjét kérdeztük.

 

Figyeljünk a fokozatosságra

Mielőtt belevágnánk a kúrába, fontos, hogy ne egyik napról a másikra hagyjuk el a szilárd táplálékot. A léböjt kezdete előtti néhány napban fokozatosan alakítsuk úgy az étkezéseket, hogy ne tartalmazzanak nehéz, zsíros ételeket, hanem könnyen emészthető fogásokat válasszunk. Például gyümölcsöket, zöldségeket vagy sovány tejtermékeket. Ugyanerre a böjt végeztével is figyeljünk oda, akkor is törekedjünk a fokozatosságra.

 

Napi 3 liter folyadék kötelező

Léböjtkúra esetén fel kell készülnünk rá, hogy az egyébként ajánlott napi két liter folyadék helyett minimum hármat kell fogyasztanunk, hiszen ezek helyettesítik a „rendes” étkezéseket. Gyógyteákat és ásványvizet a méregtelenítés ideje alatt fogyaszthatunk bátran, ezenkívül zöldség- és gyümölcsleveket javasolt inni. Utóbbiban számos variáció áll rendelkezésünkre. Színesebbnél színesebb turmixokat és leveseket készíthetünk.

 

Készüljünk fel testileg-lelkileg

Fontos, hogy előre készüljünk a méregtelenítésre. Az elején ugyanis számolnunk kell azzal, hogy kisebb szédülés, fejfájás lesz úrrá rajtunk a szilárd tápanyag megvonása miatt. Nem kell aggódni, ez el fog múlni. Ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy ilyenkor ingerlékenyebbek lehetünk, így lényeges, hogy pihenjünk, amennyit tudunk, és relaxáljunk sokat a böjt alatt. Ezenkívül érdemes valakivel együtt elkezdeni a salaktalanító hetet, hiszen így motiválhatjuk egymást, és így kisebb az esélye a megingásnak.

 

TIPP:Gyömbéres-répás méregtelenítő turmix

Hozzávalók:
3 kisebb sárgarépa

2 közepes alma

1 - 1,5 cm hosszúságú gyömbér
Elkészítés:

A gyömbért meghámozzuk, majd kb. fél dl vízzel összeturmixoljuk, ezután az almát és a sárgarépát is hozzáturmixoljuk. Ha az almánknak kevés a leve, ásványvízzel hígíthatunk rajta.

Az A- és C-vitaminban gazdag turmixot érdemes szobahőmérsékleten fogyasztani, mert a szervezet könnyebben emészti a közepes hőmérsékletű táplálékot, illetve italokat.

recept:Barcza Zoltán, a NaturMed Hotel Carbona séfje

Előző

Elkerülhető a fül gombás fertőzése...

Következő

Itt az idő egy kis feltöltődésre!...

Kövess minket!