2020. Május 31. | Angéla, Petronella

Itt az idő egy kis feltöltődésre!

Kimerítő tél van mögöttünk, rég tapasztalt extrém hideggel. A lehűlést pedig gyors felmelegedés, majd újabb hőmérsékletesés követi. A szürkeséget már szívből utáljuk, vágyunk a napfényre, és amikor végre megérkezik: alig bírunk reggelente felébredni, elalszunk munka közben, és hiába isszuk literszámra a kávét, nem bírunk felpörögni. De miért így reagál szervezetünk, mikor már minden körülmény adott lenne, hogy újult erővel vessük bele magunkat a tavaszba? Erre a kérdésre dr. Tóth-Domán Judit, a Budai Egészségközpont munkatársával kerestük a választ.

 

Így hat ránk a fény

Testünk hormonháztartása alkalmazkodik az évszakokhoz. Télen tartalékoljuk az energiákat, több alvásra vágyunk, lelassulunk. Nyáron aktívabbak vagyunk, tovább bírunk fent lenni, és a hideg sem fáraszt ki minket. Az átmenet viszont annál inkább. A szürkeségben szerotonin szintünk csökken, amely hozzájárulhat a depresszív hangulathoz.

 

Ahogy azonban a nappalok hosszabbodnak, egyre több napfényhez jutunk, ennek a hatására pedig az alvást szabályozó melatonin hormon szintje lecsökken szervezetünkben. Ezek a változások zavart okozhatnak ébrenlét-alvás bioritmusunkban.

 

„Testünk biológiai órája átáll a nyári időszakra, és mint minden változás, ez is jár némi áldozattal. Ez egy természetes folyamat, álmosak, kedvetlenebbek vagyunk ekkor, és ezt hatványozni tudja az is, hogy a téli hónapokban feléltük testünk vitaminkészletét. Pihenjünk, mozogjunk sokat, és várjuk ki türelmesen az átállás időszakát! Ha azonban azt tapasztaljuk, lehangoltságunk évszaktól független, és nem bírunk kimászni belőle, keressük fel háziorvosunkat. Az elhúzódó krónikus fáradékonyság mögött szervi megbetegedés is állhat” – mondta dr. Tóth-Domán Judit.

 

Tavaszi fáradtság ellen: alvás, mozgás, fény, vitaminok!

Napközben tartózkodjunk minél többet természetes fényben, lehetőleg a szabadban!

Aludjunk eleget, de ne vigyük túlzásba! Testünk ugyanis a túlalvástól még fáradtabb lesz. Törekedjünk a rendszerességre: minden nap ugyanabban az időpontban keljünk fel és feküdjünk le.

Szellőztessünk gyakran! A friss oxigén felpezsdíti agyunkat, segíti koncentrációképességünket is.

Kávézzunk, de mértékkel! Helyette igyunk inkább sok vizet, gyümölcslét, frissítő mentateát!

Ha álmosak vagyunk napközben, sétáljunk egyet, mozgassuk át magunkat pár nyújtózkodós tornagyakorlattal!

Kerüljük a nehéz ételeket, megemésztésük ugyanis sok energiát vesz igénybe. Együnk sok gyümölcsöt!

 

Csak pozitívan!

A kedvetlenséggel, fáradtsággal szembe szállva lelkünket is hangoljuk a tavaszra! A napfénytől és a kellemes hőmérséklettől jobb kedvre derülünk, a hosszabb nappalok miatt pedig boldogabbnak is érezzük magunkat. Többet és szívesebben mozgunk a friss levegőn, ez pedig egészségünkre is jó hatással van. És a legjobb: tavasszal alkotási vágyunk megnő, kreatívabbak, találékonyabbak vagyunk, és úgy érezzük: végre ismét miénk a világ!

Kövess minket!