2018. November 18. | Jenő
Előző

Bánkuti Gabriella: Alapok az egészség...

Következő

Őszi fogyókúrás tippek...

Harc a cukorbetegség ellen

Erős Antónia
Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint, a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú.

 

Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség – hangzott el a Magyar DiabetesTársaság és legfontosabb partnerei közös sajtótájékoztatóján, melyet az idei Diabetes Világnap alkalmából tartottak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának tantermében.

 

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesza 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

 

Terhességi cukorbetegség – a korai felismerés alapvető fontosságú

Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál – hívta fel a figyelmet Dr. Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kitért rá, a betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiak körében.

 

Mint mondta, a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása is sokkal súlyosabb a cukorbeteg nőkben, mint férfiakban, a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a betegségben nem érintett társaik. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggeltársul és a terhesség során jelentkező cukorbetegség eseténa nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

 

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére és a táplálkozásra, továbbá egyéb egészséggel kapcsolatos szokásaira is kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség korai felismerése alapvető fontosságú – tette hozzá a professzor.

 

A cukorbetegség és a GDM szűrését be kellene építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba és szolgáltatásokba már az egészségügyi alapellátásban, ezáltal biztosítva a korai felismerést–hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, valamint dr. med. habil. Hosszúfalusi Nóra, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja.

 

Edukációs mappával és világnapi rendezvényekkel segítenek

„Mint a betegségben szintén érintett nő fontosnak tartom, hogy nyíltan beszéljünk a nők érintettségégéről. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt is azzal a céllal hoztam létre 2005-ben, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit. Idén november 12-én, vasárnap a Millenárison tartjuk ingyenes családi egészségnapunkat, ahová természetesen nem csak a hölgyeket várjuk. Az ingyenes szűrések mellett gyerekműsorok, sztárok, talk-show-k, nyeremények várják a vendégeket, és itt lesz a nemzetközi Diabétesz Séta is” – mondta el Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.

 

„A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az idei Diabétesz Világnap alkalmából mutatja be és kezdi meg „Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről” edukációs mappájának terjesztését” – tájékoztatott Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke. A Szövetség és 35 tagszervezete szeretettel várja az érdeklődőket 2017. november 11-én Budapesten, valamint az ország számos pontján megrendezendő helyi Diabétesz Világnapi rendezvényeken. A központi, fővárosi rendezvényen a Lurdy Rendezvényközpontban többek között Dr. Baranyi Éva diabetológus és Erős Antónia tart előadást Gyermekvállalás cukorbetegen címmel.

Előző

Bánkuti Gabriella: Alapok az egészség...

Következő

Őszi fogyókúrás tippek...

Kövess minket!