2019. Március 24. | Gábor, Karina
Előző

Világsztárok és emlékezés...

Következő

Itt a Muna debütáló lemeze!...

Marozsán Erika: Nem dobban a szív

Marozsán Erika

Marozsán Erika színházi és filmes szerepei mellett immár másodszor készített önálló lemezt.

A lemez zeneszerzőjével Födő Sándor "Fodo"-val hozták létre az ez alkalomra írt dalokat. A szövegek - Marozsán  előző lemezéhez hasonlóan - most is ismert költőkkel, dalírókkal „kollaborálva” születtek, Szabó T. Anna, Borda Réka,  Novák Péter, Fodor Sándor, Lackfi János, Varga Lívius,  Kardos-Horváth János, Jónás Tamás voltak a „cinkostársak” a lemez születésénél. A 14 dal stílusában is egy megélhető, kalandos utazás, a balladák,  az olykor populárisabb hangzású songok,  a lírai hangvételű, nőies érzékenységű sanzonok, és a progresszív, alternatív zenei irányokat követő, politikailag is fűtött dalok világán keresztül. 

 

Akusztikus gitárok, zongora, mandolin, a népiesebb hangzású ukulele, klasszikus cselló, - ami olykor a basszusgitár funkcióit is ellátja -, ütőshangszerek és harmonika mellett dobprogramok teszik a hangzást izgalmasan maivá,  megcélozva a szélesebb közönség ízlését is. Födő Sándor "Fodo" különleges hangzású zenéit a Fodo Sound stúdióban rögzítették. A felvételek hangmérnöki munkáit, valamint a hangdesignt, masteringet, szintén a sokoldalú "Fodo" készítette.

 

Marozsán Erika a késztetésről és a dalok születéséről:

Magamnak is fölteszem gyakran a kérdést, vajon mi késztetett arra, hogy ismét mikrofon mögé álljak és dalokat hívjak elő, sajátos szenvedéllyé gyúrva költők- szövegírók nekem szánt szavait és zeneszerzők dallamait? Talán a színészi függetlenség vágya, vagy mert a zene gyerekkorom óta fontos számomra? Esteleg a kihívás, hogy a gyomorszorító félelmet legyőzve, odaálljak a magányos mikrofon mögé a színpadon, mint egy extrémsport-kedvelő ?

 

Bár interpretálója vagyok csak a megszületett daloknak, valamifajta gondolatátvitel dolgozhatott, mert minden szó mintha az én belső, zajos vívódásaim leképzése lenne. A zenei fonalat Sándorral közösen, egymást inspirálva vettük fel, és tekergettük, de én csupán a háttérben, mint egy mindenbe belekotyogó árnyék voltam jelen. Íme hát, boldogan nyújtom át a sok óra gyümölcsét, kóstoltassék.

 

NÉVJEGY

Marozsán Erika több, mint 40 hazai és külföldi filmben szerepelt, a Színművészeti Egyetem után a Székely Gábor vezette Új Színházba szerződött, később Kaposváron folytatta pályáját. Magyarországon legutóbb a Bozsik Yvette rendezte Cabaréban lépett színpadra, és a nagysikerű HBO-s sorozatban a Terápiában játszott. Első lemezét Juhász Gáborral és Jónás Tamással készítette, Szakíts, ha tudsz címmel. A lemezt komoly kritikai és közönségsiker övezte. Eddigi munkásságáért A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 

 

Utánajártunk: A lemez bemutató koncertje március 17-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadán.

 

Előző

Világsztárok és emlékezés...

Következő

Itt a Muna debütáló lemeze!...

Kövess minket!