2019. Június 27. | László

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonna és bandája
Magyarország legkedveltebb vokális együttese a Szent Efrém Férfikar 2019-ben is folytatja óriási népszerűségnek örvendő Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatát. A sorozat helyszíne Pest legősibb temploma, a csodálatosan felújított Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébán­­iatemplom. A sorozat első koncertjén  a Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és bandájával áll a színpadra.

 

A két együttes utoljára 2017 decemberében adott közös koncertet Grúzia fővárosában, Tbilisziben.

A Karácsony megünneplésének szerves részét képezi a kántálás – házról házra járva együtt énekelve megemlékezni a Megváltó eljöveteléről. A két együttes közösen adja elő Bubnó Tamás kántálóénekekből összeállított kompozícióját az Abaúji Karácsony egy átdolgozott változatát, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek az előadók.

 

A koncerten elhangzik még Szokolay Sándor férfikarra komponált miséjéből a Gloria tétel, illetve népszerű karácsonyi dallamok feldolgozásait is hallhatja a közönség: így Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen című motettáját, egy középkori angol carolt illetve egy bolgár kántálóéneket. A karácsonyi énekeket Dmitry Bortniansky két nagyobb lélegzetű motettája keretezi. A hagyományokhoz híven, ezen a koncerten is lesz lehetősége a közönségnek, hogy közösen énekeljen a Szent Efrém Férfikarral.

 

A nyolcadik Orientale lumen sorozat összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. A nyitókoncertet követően május 4-én a moszkvai Doros énekegyüttessel kezd majd zenei „diskurzusba” az Ortodox Húsvét ünnepén a Férfikar, június 15-én pedig egy kortárs görög zeneszerző és karmester, Konstantia Gourzi: Paharión – a Vörös Angyal a Las Huelgas kertjében című művének budapesti bemutatóját hallhatja majd a közönség.

 

A Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg évente az Orientale lumen sorozatot. Az elmúlt hét évadban olyan kiváló előadókkal adtak közös koncertet, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Dés László, Szokolay Dongó Balázs, az Amadina, a Parafónia, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

 

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai, akik hivatásként választották a Kárpát-medence kultúrájának megőrzését és átörökítését.

Helyszín és időpont: Belvárosi Főplébániatemplom, 2019. január 12.

Fotó: Orbán Domonkos

Kövess minket!