2018. December 12. | Gabriella

„Protonék” a Trafóban

Talán nem véletlen, hogy közel filmes élményre számíthat, aki ellátogat egy Proton Színház előadásra – ez itthon nem túl sűrűn fordul elő, ugyanis számos külföldi meghívásnak tesznek eleget.

 

A Mundruczó Kornél és Büki Dóra nevével fémjelzett társulathoz a napokban egy 2012-ben debütált Szégyen előadás megtekintésével volt szerencsénk a Trafóban – írója a dél-afrikai J. M. Coetzee, aki művében egyszerre intézte el a faji és nemi rasszizmust, erőszakot, hatalommal visszaélést, és mindent, ami mocsok az emberi fajtól kitelik, illetve az ezzel kapcsolatos társadalmi spét- és túlreagálásokat.

 

Az európai „értékek” világának a bukására való figyelmeztetés is egyben, amelyben mindannyian szocializálódtunk, amelyet mindannyian jól ismerünk. Szerintem nem volt néző, aki a magyar valóság pusztító aktualitását ne ismerte volna fel. „Protonék” révén színházban szokatlan módon – nem fizikai – közelségbe kerültünk a színészekkel, mintha közelről filmezték volna lelkük minden rezdülését az arcukon.

 

Katarzis volt ez a javából, nem csoda, ha mint a rongy, úgy léptünk ki előadás után a Liliom utcára. Zsótér Sándor mellett ki kell emelnünk az ízig-vérig filmszínész Monori Lili és Derzsi János alakítását. Az előadásban nyoma sem volt az alternatívokra olykor jellemző öncélúság – kiszámított, profi munka volt, mégpedig rengeteg fizikai, szellemi meló.

 

S bár a Szégyen most egy ideig nem szerepel műsoron, aki a Proton Színházra, és hasonló élményre vágyik, ajánljuk Látszatélet című produkciójukat

 

Mundruczó Kornél egyszerre költői és provokatív  rendezésében egy budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni…

Magunk választjuk a sorsunkat vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A szereplők látszatéleteket élnek, melyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás két duettje két széljegyzet egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.

Szereplők: Monori Lili, Rába Roland, Láng Annamária, Jáger Zsombor, Kozma Dárius/Gerendás Ruben

Helyszín és időpont: Trafó, 2017. november 27., 28., 29.

Kövess minket!