2021. Július 29. | Márta, Flóra

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását helyezi középpontba a Miranda Liu hegedűművésznő – Magyország legfiatalabb koncertmestere – által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amelyet augusztus 30. és szeptember 3. között rendeznek meg Budapest három – a kamarazene szempontjából – emblematikus helyszínén, a Festetics és Benczúr Palotákban, valamint a Régi Zeneakadémia kamaratermében.

 

A koncerteken fellép többek között a Central European String Quartet, Érdi Tamás zongoraművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Bartosz Koziak gordonkaművész Lengyelországból és Georgy Tchaidze zongoraművész Oroszországból, debütál a Central European Strings kamarazenekar és bemutatkoznak a fellépők közül a fiatal művészgeneráció legsikeresebb kamarazenészei is.

 

A közönség innovatív programokon keresztül ismerkedhet meg nemcsak a gazdag duó, trió és kvartett repertoárral, hanem szextett és szeptett mesterművekkel is.  Mindezt elérhető árakon tehetik meg, mivel a fesztivál missziója a legmagasabb színvonalú komolyzenei koncertek megvalósítása és ezek elérhetővé tétele minél szélesebb réteg számára.

 

„Célunk az, hogy a kamarazenét – a „barátok zenéjét” - a leghitelesebb formájában mutassuk be úgy, ahogy a zeneszerzők eredetileg eltervezték: meghitt környezetben előadva. Régi álmom, hogy olyan platformot hozzak létre, amelyben a világ minden tájáról érkező tehetséges zenészek együtt zenélnek és kötnek életre szóló barátságokat.  Remélem, hogy ezzel az új fesztivállal inspirációt nyújthatunk művészeinknek, diákjainknak és közönségünknek egyaránt.” (Miranda Liu)

 

Művészeti vezető: Miranda Liu – hegedűművész (USA), Fellépő művészek:Rezidens együttes, Central European String Quartet (Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao (Japán), Szabó Judit), Miranda Liu – hegedűművész, Móré László – brácsaművész, Bartosz Koziak – gordonkaművész (Lengyelország), Győri Noémi – fuvolaművész, Klenyán Csaba – klarinétművész, Bábel Klára – hárfaművész, Érdi Tamás – zongoraművész, Nagy Míra – zongoraművész, Georgy Tchaidze – zongoraművész (Oroszország)

 

NÉVJEGY

Miranda Liu hegedűművésznő az USÁ-ban született és a salzburgi Mozarteumban és budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait, 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapestnél. Második hazájának tekinti Magyarországot, amelynek zenei életében nagyon aktívan vesz részt nemcsak szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként, hanem innovatív nemzetközi projektek ötletgazdájaként és elindítójaként is.

 

Miranda tavaly szólóesttel debütált Krakkóban a Lengyel Zenei Fesztiválon Szalai Éva zongoraművésznővel, ahol óriási sikert értek el és álló ovációt kaptak.  A nagy sikerre való tekintettel visszahívást kapott az 2019-es fesztiválra is, ezúton a kitűnő Krakkói Filharmonikus Zenekar – Lengyelország legrégebbi zenekara – szólistájáként lépett fel július 14-én. Különleges feladattal bízták meg: a kevésbé ismert zeneszerző Mieczyslaw Karlowicz ragyogó hegedűversenyére kérték fel. A nyár folyamán még találkozhatott vele a spanyol közönség a Groba-fesztiválon, ahol az Orquestra de Camara Galega szólistájáként Tartini Ördögtrilla-szonátát játszotta Spanyolország néhány városában. 

Helyszín és időpont: Festetics Palota, Régi Zeneakadémia, Benczúr Palota, 2019. augusztus 30 – szeptember 3.

 

Kövess minket!