2020. Július 16. | Valter

Mr. Sloane szórakoztat

A Jurányi, a FÜGE és az Orlai Produkció közös munkáját – no meg Parti Nagy Lajos kiváló fordítását – dicsérő előadás valódi címe Mr. Sloane szórakozik, de pillanatig nem fér kétség ahhoz, hogy a közönségnek is valódi katarzisban van része.

 

Sok mindent előrebocsátottak a produkció létrehozói – például, hogy Joe Orton a későbbi pályatárs, a Magyarországon is rendkívül népszerű Martin McDonagh világát előlegező, gyilkos humorú szerző -, mindössze annyit nem tettek hozzá, hogy egy rendkívül rafinált szerzővel van dolgunk, aki mesterien irányítja csöppet sem szimpatikus, ám nagyon is valóságos szereplőit egy sorstragédia végkifejlete felé. Írd és mondd, ebben a történetben nincs egyetlen pozitív töltetű figura sem: mintha mindenki Claudius bűzös köpenyéből bújt volna elő.

 

Igen, ez a történet legalább úgy megrángatja az embert, mint egy Shakespeare tragédia, vagy egy övön aluli facebook komment - közel jön hozzánk, benyomul a magánszféránkba, szembesít önmagunkkal.

 

Miközben folyamatosan lelkifurdalásunk van, nem csak a saját fantomjainkkal kapcsolatban, hanem azért is, mert a színészek két órán keresztül pihenő nélkül ott égnek el a szemünk láttára. A történet szerint egy szép napon a negyvenes éveiben járó, apjával élő Kath (Bíró Kriszta) egy húsz év körüli fiúval (Dékány Barnabás) tér haza. Anyai ösztöneitől és szerelemvágyától hajtva befogadja házukba a vonzó árvát, aki hamarosan a nő bátyját, Edet (Király Attila) is ujjai köré csavarja.

 

Apjuk, Kemp (Gazsó György) kezdettől gyanakodva szemléli a jövevényt: felismerni véli benne volt főnöke gyilkosát.  S miközben a testvérek egyre elkeseredettebb küzdelmet folytatnak a fiú kegyeiért, és a múlt elhallgatott, szőnyeg alá söpört bűnei, titkai is felszínre kerülnek, megállíthatatlanul száguldunk a „brutális” végkifejlet felé. És dermesztő a felismerés, hogy mindez bármikor megeshet velünk. Mert a világ szórakozik velünk. Az előadás őrületes teljesítmény mind fizikailag, mind pszichésen – de hát ezt hívják színháznak.

Színészek: Bíró Kriszta, Király Attila, Gazsó György, Dékány Barnabás

Stáb: író – Joe Orton, magyar szöveg – Parti Nagy Lajos, látvány - Juhász Nóra, mozgás - Király Attila, rendező munkatársa - Kovács Henrietta, rendező - Guelmino Sándor, producer - Orlai Tibor

 

Helyszín és időpont: Jurányi Inkubátorház, 2019. március 23., 30.,  április 14., április 17. 

Kövess minket!