2021. Június 17. | Laura, Alida
Előző

Jegyvásárlás – új rendszerben...

Következő

Trixie Whitley koncert...

Modern Art Orchestra koncert

A Modern Art Orchestra március 20-i koncertjén a Foundations című darab szólistájaként lép fel Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton és Dés András.

 

A jazz, a klasszikus- és elektronikus zene mellett az indiai hatások is felfedezhetők a Modern Art Orchestra soron következő koncertjének zenei palettáján. Fekete-Kovács Kornél zeneszerző műve, a Jámák és Nijámák alcímet viselő Foundations, a “jógikus lét” alapvetéseit mondja el a muzsika nyelvére fordítva.

 

Patandzsali a jóga nyolc ágának első két tagjában, a Jámákban és Nijámákban foglalta össze ennek az életformának az alapvető szabályait, melyek a követendő emberi viselkedés- és gondolkodásmódokra vonatkoznak. A kétszer öt pontból álló rendszer sok hasonlóságot mutat a más kultúrkörökben és vallási irányzatokban megfogalmazott alapelvekkel.

 

A tíz pont tíz zenei tételként szólal meg Fekete-Kovács Kornél egész estés, nagyzenekari darabjában.

“Tíz, plusz egy bevezető tételben dolgoztam fel azokat a fogalmakat, amelyekkel bármely ember, aki ezen a planétán él, boldogabbá, élhetőbbé teheti a saját életét. Évek óta érdekel az életnek ez a fajta megközelítése, mind a filozófia, a spiritualitás és pár éve a fizikai gyakorlás szintjén is. A jóga azt jelenti, egység. Egységben önmagunkkal és a világgal.”

 

A tavaly márciusban, a MÜPÁban nagy sikerrel színre vitt ősbemutató óta egy év telt el. A mostani koncertet a premierhez hasonlóan kiváló vendégművészek fellépése színesíti. Dés András ütőhangszeres és Fenyvesi Márton gitáros elsősorban az elektronikus improvizatív zenét játszó Effected kvartettben társai Fekete-Kovács Kornélnak. Az esten fellép a rendkívül sokoldalú énekesnő, Harcsa Veronika és a Kossuth-díjas zongorista, Szakcsi Lakatos Béla is.

 

Közreműködők:

Fekete-Kovács Kornél (művészeti vezető) – trombita, szárnykürt, elektronika

Modern Art Orchestra

 

Vendégek: Harcsa Veronika - ének, Szakcsi Lakatos Béla - zongora, Dés András – ütőhangszerek, elektronika; Fenyvesi Márton – gitár, elektronika

 

Helyszín és időpont: Budapest Music Center, 2020. március 20.

 

 

 

 

 

Előző

Jegyvásárlás – új rendszerben...

Következő

Trixie Whitley koncert...

Kövess minket!